1985- 2017 Eğitim sistemi

Ezbere dayalı, hammallık yaptıran eğitim içeriği ? Düşünmeyi erteleyen, verileni sadece algılayan, sınırlandıran, uygulamanın sıfıra indirgendiği sistem, adını daha kaç sınavla değişirse değişsin neyi elde eder ki?
Üniversiteye girebilmek, girdikten sonra finallere yönelik zamansal ders çalıştıran, üstünden iki hafta geçince tüm ezberlediğini unutan öğrenci, özünde hammal gibi.
Bilimsel buluşların ve ilerlemenin çok düşük rakamlarla seyrettiği bir ilim dünyasına ezber yapan öğrenciler yetiştirip, okul bitince işsiz topluluklar üreten sistem.
Kişisel gelişimin öne çıkarılması gerekirken, grup psikolojisiyle, eşit zeka, eşit kapasite, eşit iş yapabilme algısı var. Bu algı zaten en başından yanlış...
Eğitilmesi gereken eğitmenlerin olduğu bir sistemde biz sınavların adlarını 10 kez, sistemi 100 kez değişsek ne fayda...Bir grup için genelleme yapmak tabi ki doğru değil, bütün eğitmen camiası için ifade edemeyiz lakin, eğitmenlerimizin kimilerinin eğitime ihtiyacı varken, sınav adları değişse ne olur ki ?
VE FARK EDİLMESİ GEREKEN EĞİTİME DAİR,
SINAVLARIN ADLARINI DEĞİL, EĞİTİM İÇERİĞİNİ, YÖNTEMİNİ VE DETAYLARINI GÜNCELLEMEK GEREKLİ.
Yeni yeni üniversiteler açmaktan öte, bilim adamı yetiştiren daha az sayıda kaliteli üniversite açabilmek.
Üniversiteyi insanlara bitirtip, diplomalı işsiz değil, işi ile birlikte kişiliği oturmuş toplumu yakalamak mühim.
Sınıf geçmek için okula gitmek ve göndermek değil, öğrenmek ve geliştirmek algısı ile okula göndermeli, sistemi sadece bize düzen sağlayıcı gücün eksik yanlarını dillendirerek eleştirmektensen herkes payına düşeni almalı.
Bir veli, eğitimin daha çocuk yaşta ebeveyn ilişkisi içinde, başladığını bilmeli, temeli sağlam atılan inşaatın üstüne güzel bir yapıt dikilebilir. Çürük bir temele kimse sağlam bir bina inşaa edemez.
Bir eğitmen, öğrencisini işi için yetiştireceği, meslek olarak yaptığı kurumdan öte, geleceğe şekil veren sanatkar olduğunun bilincinde eğitmeli.
Bir öğrenci, eğer ki bilinçli getirilmişse belirli bir çizgiye, iş sahibi olmak, para kazanmaktan öte ilkeleri ve ülkesi için çabalayan, üreten eğitim hayatını seçer kendine.