Konuşmasında İbni Haldun’un “Coğrafya kaderdir” sözlerini hatırlatan Uraloğlu, denizlerin Türkiye için stratejik bir önem taşıdığını belirterek, “Denizlerimiz Mavi Vatanımızdır. Bugün Türkiye, denizcilikte öncü ülkeler arasında yer alıyor” dedi. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin bin groston üzeri ticaret filosunun dünya sıralamasında 11. sırada olduğunu ve 2025 hedefinin ilk 10’a girmek olduğunu söyledi.

LİMANLARDAKİ YÜK ARTIŞI

Limanlarda elleçlenen yük miktarının son 22 yılda 2,5 kat artarak 2023 yılında 525 milyon tona ulaştığını belirten Uraloğlu, konteyner taşımacılığının ise aynı dönemde 4 kat artarak 12,6 milyon TEU’ya yükseldiğini kaydetti. Ambarlı, Kocaeli, Mersin ve Tekirdağ limanlarının dünya sıralamasında ilk 100’de yer aldığını da ifade etti.

Uraloğlu 22

TÜRK BOĞAZLARINDA YOĞUN TRAFİK

Türk boğazlarının uluslararası ticaret açısından önemine değinen Uraloğlu, 2024 yılı sonunda İstanbul ve Çanakkale boğazlarından toplamda 80 bin 421 gemi geçişi gerçekleştiğini açıkladı. Bu gemilerle taşınan yükün 1 milyar tonu aşacağını belirten Uraloğlu, özellikle büyük gemilerin sayısındaki artışın dikkate değer olduğunu vurguladı.

DENİZ GÜVENLİĞİNE YATIRIM

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün deniz güvenliğini artırmak için teknolojik yatırımlara hız verdiğini ifade eden Uraloğlu, 2024’ün ilk 11 ayında 225 can kurtarma operasyonunda 934 kişinin kurtarıldığını ve 25 gemi kurtarma operasyonu gerçekleştirildiğini söyledi. Yeni alınan yerli römorkörlerin modern teknolojiyle donatıldığını belirten Bakan, “Kurtarma 19 ve Kurtarma 20 römorkörleri çevresel hassasiyetle görev yapacak” dedi.

400 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Murat Kurum: Söz verdiklerinizi yapmazsanız Marmara’yı kaybederiz! Murat Kurum: Söz verdiklerinizi yapmazsanız Marmara’yı kaybederiz!

Son 22 yılda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne 400 milyon dolar yatırım yapıldığını belirten Uraloğlu, bunun 297 milyon dolarının deniz araçlarına harcandığını ifade etti. 2024 yılında yalnızca römorkörlerden 135 milyon dolar gelir elde edildiğini açıkladı.

Uraloğlu 110

MİLLİLEŞME VE TEKNOLOJİK GELİŞİM

Deniz trafiğinde riskleri azaltan akıntı ölçüm sistemlerinin İstanbul ve Çanakkale boğazlarında devrede olduğunu belirten Uraloğlu, radar sistemlerinin ASELSAN tarafından millileştirileceğini söyledi. Ayrıca, denizcilik sektöründeki yenilikçi projelerle Türkiye’nin uluslararası alanda dikkat çektiğini ve ihracat kapasitesinin arttığını vurguladı.

SEKTÖRE DESTEK DEVAM EDECEK

Bakan Uraloğlu, yerli ve çevreci projelerin ülke ekonomisine katkı sağladığını ifade ederek, “Gemi inşa sektörümüz, yenilikçi ve çevreci tasarımlarla uluslararası pazarda ilgi görmeye devam ediyor” dedi. Uraloğlu, 2025 yılında daha fazla yatırım ve ihale yapılacağını da sözlerine ekledi.

Editör: Tuğçe Huy