DÜNYA

2024 Nobel Barış Ödülü kazananı Nihon Hidankyo'dan Gazze vurgusu!

Norveç Nobel Komitesi, 2024 Nobel Barış Ödülü'nü, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombasından kurtulanların oluşturduğu "Nihon Hidankyo" kuruluşuna verdi. Ödül, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için gösterdikleri çabalar ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiği yönündeki tanıklıkları nedeniyle verildi. Nihon Hidankyo'nun eş başkanı Toshiyuki Mimaki, ödülün Gazze'deki insanlara verilmesini beklediğini belirterek, “Gazze'de kanlar içinde çocuklar taşınıyor" dedi.

Norveç Nobel Komitesi, 2024 Nobel Barış Ödülü’nü, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombasından kurtulanların oluşturduğu "Nihon Hidankyo" kuruluşuna verdi. Komite, ödülü, bu taban hareketinin nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için gösterdiği çabalardan dolayı layık görüldüğünü açıkladı.

Açıklamada, “Nihon Hidankyo, hibakusha olarak bilinen Hiroşima ve Nagazaki'den atom bombasından kurtulanların oluşturduğu bir hareket olarak, nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiği yönündeki tanıklıklarıyla barış ödülüne değer görüldü” denildi.

GAZZE VURGUSU YAPTI

Nihon Hidankyo'nun eş başkanı Toshiyuki Mimaki, ödül haberiyle ilgili yaptığı açıklamada, bu durumu hayal bile edemediğini belirtti. Gazetecilere verdiği demeçte, “Nihon Hidankyo mu? Bu gerçek olamaz. Ödülün Gazze’deki insanlara verileceğini düşünüyordum. Gazze’de kanlar içinde kalan çocukların ebeveynleri tarafından taşındığını görmek tıpkı 80 yıl önce Japonya'da olduğu gibidir” ifadelerini kullandı.