BİLİM, TEKNOLOJİ

2024 Nobel Fizik Ödülü öğrenebilen makinelerin mucitlerine verildi

2024 Nobel Fizik Ödülü, Amerikalı bilim insanı John Hopfield ve Kanadalı-İngiliz Geoffrey Hinton’a layık görüldü.

Nobel komitesi Fizik Ödülünün sahiplerini açıkladı.

Komite 2024 Nobel Fizik Ödülü’nün John Hopfield ve Geoffrey Hinton’a verildiğini duyurdu.

ÖĞRENEBİLEN MAKİNELER

Hopfield ve Hinton’ın ‘yapay sinir ağlarıyla makine öğrenimini mümkün kılan temel keşifler ve icatlar’ nedeniyle onurlandırıldığı belirtildi. Bu buluşlar, günümüzde yapay zeka ve makine öğrenimi alanlarında devrim niteliğinde gelişmelere yol açtı. 

John Hopfield, Princeton Üniversitesi’nde profesör olarak görev yaparken, Geoffrey Hinton ise Toronto Üniversitesi’nde ders veriyor. Bu iki bilim insanının çalışmaları, modern yapay zeka uygulamalarının temelini oluşturuyor. 

İKİ ÖDÜL BİRDEN

Ödülün yanı sıra, kazananlara toplamda 11 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 1.1 milyon dolar) tutarında bir ödül verilecek. Ödül, birden fazla kazanan olduğunda aralarında paylaştırılıyor. 

Öte yandan, 2024 Nobel Tıp Ödülü ise mikroRNA'nın keşfi ve gen düzenlemesi konusundaki çalışmalarıyla ABD'li Victor Ambros ve Gary Ruvkun’a verilmişti. Bu buluşlar, gen düzenlemesinde yeni prensiplerin ortaya çıkmasına katkı sağlamıştır.

ÖDÜL TÖRENİ ARALIK’TA

Her yıl ekim ayında açıklanan ödüller, İsveçli kimyager ve mühendis Alfred Nobel'in öldüğü 10 Aralık'ta düzenlenen törenle sahiplerine teslim ediliyor.