Nobel Ödülleri, her yıl ekim ayında açıklanarak, insanlığa en büyük faydayı sağlayan kişi veya kuruluşlara takdim ediliyor. Bu kapsamda tıp ödüllerinin sahipleri belli oldu.

Nobel Tıp Ödülü 2024

NOBEL TIP ÖDÜLÜNÜN SAHİBİ

Nobel Tıp Ödülü bu yıl mikroRNA’nın keşfi ve gen düzenlemesi çalışmalarından dolayı ABD’li Victor Ambros ve Gary Ruvkun’a verildi.

GEÇEN YILKİ TIP ÖDÜLÜ

2023 yılında Nobel Tıp Ödülü, mRNA içerikli Kovid-19 aşısının geliştirilmesinde öncü olan Macar asıllı Katalin Kariko ve ABD’li Drew Weissman’a verilmişti. 

2024 Nobel Ödülleri'nin geri kalan kategorileri de bu hafta içerisinde açıklanacak. 

NOBEL ÖDÜLÜ

Nobel Tıp Ödülü, tarihsel olarak 1901 yılından bu yana çeşitli bilim insanlarına veriliyor. 

Her yıl ekim ayında açıklanan ödüller, İsveçli kimyager ve mühendis Alfred Nobel'in öldüğü 10 Aralık'ta düzenlenen törenle sahiplerine teslim ediliyor.
Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi ve Norveç Nobel Komitesi tarafından yıl boyunca "insanlığa en büyük faydayı sağlayan" kişilere veriliyor. 

İsrail kana doymadı! Gazze'yi hayalet bölgeye çevirdi İsrail kana doymadı! Gazze'yi hayalet bölgeye çevirdi

Ödüller, fizik, kimya, edebiyat, barış, tıp ve ekonomi gibi alanlarda takdim ediliyor. 

Ödüller, 1901'den bu yana çoğunlukla Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sırasında olmak üzere bazı yıllarda verilmedi. 2020 ve 2021'deki törenler ise Kovid-19 salgını nedeniyle yapılamadı. 

Kurallara göre, herhangi bir kategorideki ödülü o yıl kimse hak etmiyorsa ödül verilmiyor ve verilmesi planlanan para ödülü bir sonraki yıl için saklanıyor. 

Kaynak: aslinda.com