UNICEF, iklim krizinin eğitim üzerindeki etkilerini değerlendiren bir rapor yayımladı.

Raporda, aşırı sıcaklık dalgaları, tropikal siklonlar, şiddetli fırtınalar, sel ve kuraklık gibi iklimle bağlantılı olayların eğitimi olumsuz etkilediği ve halihazırda süregelen eğitim krizini daha da derinleştirdiği vurgulandı.

Sıcak hava dalgaları, okulların kapanmasında başlıca neden oldu


2024'te okulların kapanmasına en fazla sebebiyet veren iklim olayı sıcak hava dalgaları olarak belirlendi. Rapora göre, yalnızca nisan ayında 118 milyon öğrenci bu durumdan etkilendi.

Raporda, 2024 yılında en az 85 ülkede toplamda 242 milyon öğrencinin aşırı iklim olayları nedeniyle eğitime ara vermek zorunda kaldığı ifade edildi. Güney Asya, 128 milyon öğrencinin eğitim kesintisine uğradığı bölge olarak en çok etkilenen yer olarak öne çıktı. Ayrıca, iklim felaketlerinden zarar gören öğrencilerin %74'ünün düşük ve alt-orta gelirli ülkelerde bulunduğu, ancak hiçbir bölgenin bu etkilerden tamamen muaf kalmadığı belirtildi.

Avrupa'daki etkileri büyük oldu


Eylül 2024'te İtalya'da meydana gelen yoğun yağış ve sel felaketleri, 900 binden fazla öğrencinin eğitimine ara vermesine yol açarken, ekim ayında İspanya'da 13 bin çocuğun dersleri aksadı.

Okulların altyapısı yetersiz


Raporda, eğitim sistemlerinin ve okulların öğrencilere koruma sağlama konusunda büyük ölçüde yetersiz olduğu, buna karşın iklim merkezli finansman yatırımlarının eğitim alanında şaşırtıcı derecede düşük kaldığı vurgulandı. Ayrıca, okulların iklim olayları nedeniyle uğradığı kesintilere dair küresel ölçekte verilerin sınırlı olduğuna dikkat çekildi.


UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, raporda şu ifadelere yer verdi:
“Çocuklar, sıcak hava dalgaları, fırtınalar, kuraklıklar ve seller gibi iklim olaylarının etkilerine karşı çok daha savunmasız. Çocukların vücutları yetişkinlere göre daha hızlı ısınıp daha geç soğuduğu için sıcak hava dalgalarından daha fazla etkileniyorlar. Sıcaklığı engelleyemeyen sınıflarda derslere odaklanmaları zorlaşıyor. Ayrıca sel nedeniyle yolların kapanması ya da okulların tahrip olması, eğitimlerine erişimlerini imkansız hale getiriyor. Geçen yıl, şiddetli hava olayları nedeniyle her 7 çocuktan biri derslere katılamadı. Bu durum, sadece sağlık ve güvenliklerini değil, uzun vadeli eğitim süreçlerini de tehdit ediyor.”

Almanya’da camide bomba alarmı! Almanya’da camide bomba alarmı!

Russell, eğitimin iklim krizinin etkilerinden en sık kesintiye uğrayan alanlardan biri olmasına rağmen, iklim politikalarının tartışıldığı platformlarda genellikle göz ardı edildiğini de belirtti.

Editör: Ela Duyar