Şikayetvar, 2024 yılına ait şikâyet verilerini kamuoyuyla paylaştı. Paylaşılan verilerde, yıl boyunca tüketicilerin en çok hangi sektörlerden şikâyetçi olduğu, hangi konuların öne çıktığı ve dikkat çeken dolandırıcılık yöntemleri ortaya çıktı.
E-TİCARET SEKTÖRÜ BİRİNCİ SIRADA
2024 yılında Şikayetvar’a aylık ortalama 28 milyon ziyaretçi gelirken, toplamda 3 milyon 188 bin 999 şikayet çözüme kavuştu. Türkiye’de 12 milyon 619 bin 829 kullanıcısı bulunan platformda, en fazla şikayet e-ticaret sektörüne yapıldı. E-ticaret firmalarına toplamda 400 bin 12 şikayet ile kullanıcılar en çok buradaki hizmetlerden şikayetçi oldu. E-ticaretin ardından dijital içerik platformları (354 bin 994 şikayet), finans sektörü (339 bin 501 şikayet) ve iletişim sektörü (291 bin 941 şikayet) geldi.
KARGO, BANKACILIK, GSM OPERATÖRLERİ
Kategori bazında ise, 156 bin 449 şikayet ile kargo sektörü birinci sırada yer aldı. Onu sırasıyla, 149 bin 43 şikayet ile özel bankalar ve 146 bin 142 şikayet ile GSM operatörleri takip etti. Ayrıca alışveriş, kargo ve nakliyat, kamu kurumları, beyaz eşya, giyim ve ulaşım sektörleri de şikayet edilen diğer başlıklar arasında yer aldı.
E-TİCARET SEKTÖRÜNDEKİ SORUNLAR
E-ticaret sektöründe, en çok şikayet edilen konular arasında sipariş edilen ürünlerin gerekçe gösterilmeksizin iptal edilmesi ve daha yüksek fiyatlarla satışa sunulması yer aldı. Ayrıca, gönderilen ürünlerin görsellerle uyuşmaması, kalitesiz veya ayıplı ürünlerin teslim edilmesi, geç teslimatlar, yanıltıcı indirimler ve faturasız ürün teslimatı gibi sorunlar da sıkça dile getirildi.
EN ÇOK ZİYARET EDİLEN MARKALAR
Şikayetvar verilerine göre, en çok şikayet edilen markalar açıklanmasa da, platforma en fazla ziyaretçi çeken markalar duyuruldu. Instagram, 2 milyon 814 bin 768 ziyaretle zirvede yer alırken, Türk Telekom 2 milyon 783 bin 29 ziyaretle ikinci sırada, Akbank ise 2 milyon 352 bin 942 ziyaretle üçüncü sırada yer aldı.
DOLANDIRICILIK ŞİKAYETLERİ ARTTI
2024 yılında dolandırıcılık şikayetlerinde de ciddi bir artış gözlemlendi. Şikayetvar, dolandırıcılıkla ilgili şikayetlerin yüzde 44 oranında arttığını duyurdu. En çok şikayet edilen dolandırıcılık türü, 11 bin 438 şikayetle evde paketleme dolandırıcılığı oldu. Ayrıca burs vaadiyle dolandırıcılık yöntemi, yüzde 67'lik bir artışla 7 bin 590 şikayetle ikinci sırada yer aldı. Dava/icra SMS dolandırıcılığı, sahte bahis siteleri ve sahte web sitesi dolandırıcılığı da dikkat çeken diğer dolandırıcılık yöntemleri arasında yer aldı.
2024 yılında, tüketicilerin özellikle e-ticaret, bankacılık, iletişim ve kargo hizmetlerinde karşılaştıkları olumsuz deneyimler ve artan dolandırıcılık vakaları, Şikayetvar’da yoğun şekilde dile getirilen konular arasında yer aldı. Bu veriler, markaların ve sektörlerin hizmet kalitesini geliştirmeleri gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.