GÜNDEM

22 Ağustos 2024'te İstanbul barajlarında doluluk oranları

İstanbul'da yağışlar beklenen seviyede olmazken bu durum ve su israfı barajların seviyesini olumsuz etkiledi. İstanbul'da barajların seviyesindeki düşüş bugün de devam etti.

Havaların sıcak seyrettiği yaz aylarında İstanbul’da su kullanımının artmasıyla birlikte barajların seviyelerinde kritik oranlar görülüyor. Türkiye’nin en kalabalık kenti olan İstanbul’da yüksek nem ile birlikte su tutulumu artsa da barajların doluluk oranı yeniden yüzde 50’nin altına düştü. İstanbul’da görülen kısa süreli yağışlar da su kullanımını karşılayamadığı için barajların dolması için yeterli olmadı.

İSTANBUL BARAJLARINDA KRİTİK EŞİĞE GELİNDİ

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ölçümlerine göre 22 Ağustos 2024’te İstanbul’da barajların doluluk oranları yüzde 49,86 olarak kayıtlara geçti.

9 Ağustos’ta İstanbul’da barajların toplam seviyesi 54,92 olarak ölçüldü. Böylelikle bu verilere göre İstanbul’da barajların seviyesi son 14 günde 5,06 oranında gerilemiş oldu.

Ömerli Barajı: % 50,75

Darlık Barajı: % 54,29

Elmalı Barajı: % 58,33

Terkos Barajı: % 63,85

Alibey Barajı: %16,26

Büyükçekmece Barajı: % 48,59

Sazlıdere Barajı: %51,76

Istrancalar Barajı: %29,92

Kazandere Barajı: %16,81

Pabuçdere Barajı: 29,8

SU TASARRUFU BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Yağışların yetersiz olmasının yanı sıra su israfı da barajlar için sorun ortaya çıkartıyor.

Evlerde çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gibi cihazların tam yükte kullanılması, sızıntıların ve su kaçaklarının onarılması büyük önem taşıyor.

Öte yandan her evde boşa akıtılan musluklar her yıl bir hanede tonlarca suyun israf edilmesi anlamına geliyor. Bu yüzden diş fırçalarken, yüz yıkarken, duş alırken kullanılmayan suyun boşa akıtılmaması büyük önem taşıyor.