Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada 2,5 milyon kişiye Türk vatandaşlığı verildiği iddiaları yalanlandı.
TÜRK VATANDAŞLIĞINA GEÇEN SURİYELİ SAYISI AÇIKLANDI
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü açıklamasında geçici koruma kapsamında olan ve Türk vatandaşlığını kazanan Suriye uyruklu kişi sayısının 238 bin 768 olduğu kaydedildi.
Genel Müdürlüğün aktardığı bilgilere göre; bunların 134 bin 624’ü reşit, 104 bin 144’ü ise çocuklardan oluştu.
TELEVİZYON PROGRAMINDAKİ İDDİALAR YALANLANDI
Açıklamada yeni kabine döneminde ise 101’i reşit, 82’si çocuk olmak üzere 183 Suriye uyruklu kişinin Türk vatandaşlığı kazandığı aktarıldı.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü açıklamasında; “Bahse konu programda iddia edildiği gibi ülkemizde 2,5 milyon Suriye uyruklu kişiye Türk vatandaşlığı verildiği iddiası tamamen gerçek dışıdır ve hiçbir dayanağı yoktur. Bakanlığımızın Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin resmi sayıları ortadayken gerçekle uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmayan sayıların gerçekmiş gibi kamuoyuyla paylaşılması iyi niyetle asla bağdaşmayan bir tutum olup, dezenformasyon içerikli bu iddialara itibar edilmemesi önemle rica olunur." ifadeleriyle vatandaşlar uyarıldı.
GÖÇ İDARESİ BAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA
Göç İdaresi Başkanlığı’ndan konu hakkında yapılan açıklamada Türkiye’de 3 milyon 99 bin 524'ü geçici koruma altında bulunan Suriyeli olduğu aktarılmıştı. Öte yandan 221 bin 353'ü uluslararası koruma kapsamında bulunan yabancı ve 1 milyon 104 bin 353'ü ikamet izniyle kalan yabancı olmak üzere toplam 4 milyon 425 bin 230 yasal kalış hakkı bulunan yabancı bulunduğu bilgisi verilmişti. Göç İdaresi Başkanlığı’nın açıklamasında Türkiye’de 7 milyon Suriyeli ve 13 milyon yabancı olduğu iddiasının da tamamen gerçek dışı olduğu bilgisi verilmişti.
DEZENFORMASYON İLE MÜCADELE MERKEZİ DE İDDİALARI YALANLADI
Suriyeliler ile ilgili spekülatif iddialara İletişim Başkanlığı Dezenformasyon ile Mücadele Merkezi’nden de yalanlama geldi. Açıklamada televizyon programında yer verilen iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.