İstanbul Fatih’te, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Bostancıbaşı Ali Ağa tarafından 1558 yılında yaptırılan ve bir külliyenin parçası olan tarihi Bostancıbaşı Ali Ağa Çeşmesi’nin son hali görenleri şaşkına çevirdi. Çeşme, bir kafenin içine alınarak siyaha boyandı ve kafenin dekoruna uygun hale getirildi. Önüne masa ve koltuk yerleştirilen çeşme, süs eşyalarıyla kaplanarak özgün yapısından uzaklaştırıldı. 

Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Talat Ünlü ve yönetiminden milli takım sporcularına Konya’da ziyaret Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Talat Ünlü ve yönetiminden milli takım sporcularına Konya’da ziyaret

Durumun içler acısı olduğunu belirten arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, çeşmenin neredeyse tamamen kaybolduğunu söyledi. Yavaşçay, “Çeşme, külliyenin bir parçası olarak cami ve mezarlıkla birlikte inşa edilmişti. Cami ve mezarlık restore edilip ziyarete açıldı ancak çeşme bir kafe tarafından içerisine alındı. Önüne masa ve koltuk koyularak tamamen kapatılmış. Orijinal kesme taş yapısı siyaha boyanmış, bu da tarihi dokusunu bozmuş” dedi. 

 466 yıllık miras yok olma tehlikesinde 

Tarihi çeşmenin yapıldığı dönemde külliye, cami, hazire ve çeşmeden oluşuyordu. Ancak zamanla ilgisizlik ve kötü kullanım nedeniyle çeşme gözlerden kayboldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Miras, iki yıl önce çeşmeyi yeniden topluma kazandırmak için çalışma başlattığını açıklasa da henüz somut bir adım atılmadı. 

Kadırga sokaklarında sıkışıp kalan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan çeşme, şimdilik kafenin dekoru olarak kullanılıyor. Arkeolog Yavaşçay, “Yetkililer bu tarihi mirası kurtarmak için harekete geçmeli. Çeşme, kültürel ve tarihi açıdan büyük öneme sahip” diyerek bir an önce restorasyon çalışmasının başlatılması gerektiğini vurguladı.   

Kaynak: Aslında Gazetesi