GÜNDEM

6 Eylül 2024'te İstanbul barajlarının doluluk oranları

Megakent İstanbul'da barajların doluluk oranlarında düşüş sürdü. İstanbul'da son 14 günde barajların seviyesi yüzde 4,11 geriledi.

Yaz aylarında hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken yağışlar da yetersiz kaldı. Türkiye’nin en büyük ve en kalabalık kenti İstanbul’da yağışlar da yetersiz kaldı. Megakentte barajların doluluk oranları yüzde 45’e kadar gerilerken kullanılabilir su hakkında dünya genelinde endişeler yaşanıyor.

6 Eylül 2024 tarihinde İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ölçümlerine göre İstanbul barajlarının seviyesi yüzde 45,02’ye geriledi.

İstanbul barajlarının seviyesindeki düşüş ölçümlere de yansıdı. 14 gün önce, 24 Ağustos 2024 tarihinde İstanbul barajlarının doluluk seviyesi 49,13 olmuştu. İstanbul barajlarının doluluk oranları son 14 günde yüzde 4,11 gerilemiş oldu.  

İSTANBUL’DA BARAJLARIN DOLULUK SEVİYELERİ

Ömerli Barajı: % 42,8

Darlık Barajı: % 49,84

Elmalı Barajı: % 58,18

Terkos Barajı: % 59,4

Alibey Barajı: %12,87

Büyükçekmece Barajı: % 44,86

Sazlıdere Barajı: % 49,95

Istrancalar Barajı: % 27,6

Kazandere Barajı: % 12,6

Pabuçdere Barajı: % 26,2

SU TASARRUFU NASIL YAPILIR?

Dünya genelinde iklim değişikliği ve nüfusun artışı nedeniyle kullanılabilir su konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Suyun israf edilmemesi de suyun arıtılmasında harcanan maliyeti düşürerek ekonomik olarak önemli bir fayda sağlıyor.

Su tasarrufu için diş fırçalarken, el ve yüz yıkarken, bulaşık yıkarken kullanılmayan suyu akıtmamak büyük önem taşıyor.

Diğer yandan çamaşır ve bulaşık makinesini tam kapasitede çalıştırmak suyu korumak için dikkat edilmemesi gerekenlerden.

Kıyafetlerin üretiminde de önemli miktarda su harcandığını bilmek gerekiyor. Bu nedenle giyilebilir kıyafetlerin son ana kadar kullanımını sürdürmek de hem aile bütçesine hem de dünyaya yapılabilecek katkılardan.