BİLİM, TEKNOLOJİ

81 ilde depozito iade makineleri geliyor: Evdeki boş şişelere para ödenecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türkiye’de atık yönetimine ilişkin devrim niteliğinde adımlar atıyor. Depozito Saha Yönetim Sistemi ile 81 ilde depozito iade makineleri kurulacak. Ve evlerdeki plastik, cam, alüminyum ambalajlar geri dönüşüme kazandırılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın atık yönetimiyle ilgili kararları oldukça dikkat çekici. Atık yönetimiyle ilgili 81 ilde depozito makineleri kurulacak. Bu sistem sayesinde, evlerdeki plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajları geri dönüşüme kazandırılacak ve her iade edilen atık için e-cüzdan hesaplarına ödeme yapılacak. 

DEPOZİTO SİSTEMİ GELİYOR

Çevre Bakanı Kurum, Depozito Saha Yönetim Sistemi (DSYS) ile 81 ilde depozito iade makineleri kurulacağını söyledi. Bu sistem sayesinde, evlerdeki plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajları geri dönüşüme kazandırılacak ve her iade edilen atık için e-cüzdan hesaplarına ödeme yapılacak. 

İLK UYGULAMA SAKARYA’DA OLACAK

2025 yılı itibariyle devreye girmesi planlanan yeni sistem, çevre kirliliğini azaltmayı ve geri dönüşümü teşvik etmeyi amaçlıyor. Depozito işaretli ambalajlar, iade makinelerine yerleştirilecek ve karşılığında kullanıcılara ödeme yapılacak. Proje, pilot uygulama olarak Sakarya’da başlayacak ve 2025 sonuna kadar 85 milyon vatandaşa hizmet verecek şekilde ülke geneline yayılacak.

ATIK YÖNETİMİNDE HEDEF BÜYÜK

Türkiye’de her yıl ortaya çıkan 30-35 milyon ton katı atığın yüzde 20-25’i içecek ambalajlarından oluşuyor. Bu sistem çevre kirliliğini önlemede önemli bir rol oynayacak. 

DSYS, döngüsel ekonomi modelini benimseyerek atıkların ham maddeye dönüştürülmesini hedefliyor. Ayrıca, sistemin dışa bağımlılığı azaltarak Türkiye’nin dış ticaretini güçlendireceği vurgulandı.

HER AMBALAJA ÖDEME YAPILACAK

Bu yıldan itibaren, Türkiye genelindeki depozito iade makineleriyle, her iade edilen ambalaj karşılığında vatandaşlara ödeme yapılacak.

Sistemin Sıfır Atık Projesi ile entegrasyonu sağlanacak. DSYS, Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedeflerine ulaşmada kritik bir adım…