GÜNDEM

9. Yargı Paketi ile ilgili detaylar! 13 madde TBMM'de kabul edildi...

Meclis’te başlayan bütçe görüşmeleriyle birlikte 9. Yargı Paketi kapsamındaki düzenlemeler de ele alınıyor. Avukatlık stajı ve noterlik kanununda önemli değişiklikler getiren teklifin ilk 13 maddesi TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni yasama yılına hızlı bir başlangıç yapılırken, bütçe görüşmeleri ve 9. Yargı Paketi'ne ilişkin düzenlemeler Meclis Genel Kurulu'nda ele alınıyor. Bu kapsamda, TBMM Adalet Komisyonu'nda Noterlik Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair teklifin ilk 13 maddesi kabul edildi.

Avukatlık Stajına İlişkin Düzenlemeler Kabul edilen maddeler arasında, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda Avukatlık Kanunu'nda yapılan değişiklikler öne çıkıyor. Yeni düzenlemeyle, avukatlık stajına engel teşkil etmeyen herhangi bir işte sigortalı çalışmak, staj yapılmasına mani olmayacak. Ayrıca, kamu kurumlarında görev yapanlar, mahkemelerdeki staj dönemlerinde aylıksız veya ücretsiz izin alarak avukatlık stajı yapabilecekler. Bu süreçte talep edenler yıllık izinlerini de kullanabilecek.

Kamu görevlilerinin staj sürecindeki çalışma saatleri ve izin dönemleri düzenlenebilecek; kamu görevinde aksamaya yol açacak durumlarda ise staj dönemi için ücretsiz izin verilebilecek. Bu haklardan yararlanmak isteyen sözleşmeli personel, memur kadrosuna geçiş hakkı kazandıktan sonra bu düzenlemelerden faydalanabilecek.

Noterlere Yönelik Düzenlemeler Noterlik Kanunu'nda yapılan değişikliklerle noterlerin tatil günlerinde çalışmasına yönelik usul ve esaslar belirleniyor. Ayrıca, noterlik ücret tarifesi mart yerine her yılın ocak ayında düzenlenecek. Noterlik işlemlerinde kullanılan kağıtlar ve ödenen ücretler, artık nakit veya kredi kartı gibi ödeme araçlarıyla tahsil edilebilecek. Noterlerin vergi beyannameleri ise sadeleştirilmiş bir usulle her ayın ilk 5 iş günü içinde verilecek.

Ayrıca, araç sicil ve tescil sistemi üzerinden yapılan sorgular için Türkiye Noterler Birliği 2 lira işlem katılım payı alacak. Bu miktar her yıl yeniden değerleme oranında güncellenecek, ancak kamu idarelerinden katılım payı alınmayacak.

Medeni Kanun ve Boşanma Davalarına İlişkin Değişiklikler Türk Medeni Kanunu'ndaki değişiklikle isim değişiklikleri nüfus siciline işlenecek ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla ilan edilecek. Boşanma davalarında ise önemli bir değişiklik yapılarak, reddedilen boşanma davalarının ardından çiftlerin yeniden dava açabilmesi için bekleme süresi 3 yıldan 1 yıla indirilecek. Ortak hayat yeniden kurulamamışsa, 1 yıl sonunda evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı gerekçesiyle boşanmaya karar verilebilecek.

Komisyonda kabul edilen maddelerin ardından AK Parti İstanbul Milletvekili ve Komisyon Başkanı Cüneyt Yüksel, görüşmelere ertesi gün devam edileceğini açıkladı.