DÜNYA

AB Suriye'ye yönelik yaptırımları askıya aldı

Avrupa Birliği (AB), Suriye'ye yönelik bazı yaptırımları kaldırma kararı aldı. AB, enerji, ulaşım ve yeniden yapılanma gibi kritik alanları kapsayan yaptırımları askıya alarak, ülkedeki ekonomik iyileşmeyi hızlandırma ve istikrar sağlama çabalarını desteklemeyi hedefliyor.

Suriye’de, Beşar Esed rejiminden arındırıldıktan sonra geçici bir yönetim kuruldu. Bu yeni yönetim, özgürlükçü, halk odaklı ve modern bir yol izlerken, dünya genelinden birçok lider tarafından desteklendi. Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve İngiltere gibi ülkeler, Suriye’ye yönelik yaptırımların bazılarını kaldırma ya da hafifletme kararı aldı. Bunlara Avrupa Birliği de eklendi.

AB YAPTIRIMLARI ASKIYA ALDI

Avrupa Birliği ülkeleri, Suriye ile enerji ve ulaşım gibi kilit alanlarda etkileşimi artırmayı, bu sektörlere yönelik finansal ve bankacılık işlemlerini desteklemeyi ve insani yardım ile yeniden yapılanma sürecini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bu adımlar, AB'nin Suriye'deki kapsayıcı siyasi geçişi destekleme çabalarının bir parçası olarak atıldı. 

ASKIYA ALINAN YAPTIRIMLAR VE İSTİSNALAR

AB'nin aldığı kararlar arasında, enerji (petrol, gaz ve elektrik dahil) ve ulaşım sektörlerindeki yasakların askıya alınması yer alıyor. Ayrıca, Beş Suriyeli banka ve Suriye Merkez Bankası'na fon ve ekonomik kaynak sağlanmasına izin verilecek. Suriyeli bankalarla AB üyesi ülkelerdeki finansal kurumlar arasında bankacılık ilişkisi kurma yasağına, enerji ve ulaşım işlemleri ile insani yardım ve yeniden yapılanma amaçlı işlemler için bazı istisnalar getirilecek.

AB, insani yardım istisnasını süresiz olarak uzatırken, lüks malların Suriye'ye ihracatına yönelik yasaklara kişisel kullanım amacıyla bir istisna ekledi. Bu adımlarla birlikte, AB, Suriye'deki ekonomik ve sosyal durumu dikkatle izlemeye devam edecek ve gerekirse başka yaptırımların askıya alınıp alınamayacağını değerlendirecek.