Elon Musk, Donald J. Trump'ın başkanlık kampanyasını tam destekleyerek ve on milyonlarca dolar bağış yaparak geleneksel şirket uygulamalarını geride bıraktı; ayrıca bir oy toplama çabasına öncülük etti. Trump'ın ABD'nin yeni başkanı olmasının ardından Musk'ın şirketlerinin son durumu merak konusu oldu.
Musk'ın desteği karşılık buldu. Musk, Beyaz Saray’a doğrudan erişim sağlayarak Tesla, elektrikli otomobil şirketi için yararlı olabilecek politikaları etkileme şansına sahip olabilir. Trump, Musk’ı bir "devlet verimliliği" komisyonunun başına getirme fikrini dahi gündeme getirdi.
HİSSELERİ ARTTI
Tesla'nın bu durumdan ne kadar yarar sağlayabileceğine dair bir işaret, Çarşamba sabahı Wall Street'te görüldü; şirketin hisse fiyatı yaklaşık yüzde 10 arttı.
Musk'ın yeni kazandığı siyasi gücünün ne kadarını Tesla'ya, ne kadarını SpaceX veya yapay zeka girişimi xAI gibi diğer şirketlerine ayıracağı henüz belli değil.
MUSK'IN TESLA İÇİN ATACAĞI ADIMLAR NELER?
Musk'ın en öncelikli hedefi, Tesla'nın geleceği için kilit olarak tanımladığı kendi kendine sürüş yazılımına yönelik düzenlemelerin hafifletilmesi olabilir. Bu, Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’nin (NHTSA) Tesla’nın teknolojisini daha az agresif bir şekilde denetlemesi için baskı yapmayı içerebilir. Güvenlik ajansı, şirketin "tam otonom sürüş (denetimli)" adını verdiği bir sistemin dört kazaya sebebiyet verip vermediğini araştırıyor.
Trump yönetimi ve Kongre'deki Cumhuriyetçiler, Tesla ve Google'ın ana şirketine ait olan Waymo gibi şirketlerin uzun zamandır hedefi olan, eyalet yasalarının karmaşasını ortadan kaldıracak ulusal bir otonom sürüş standardını da kabul edebilir.