DÜNYA

ABD Rusya'dan uranyum ithalatını yasakladı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Rusya'dan uranyum ithalatını yasaklayan iki partili yasa tasarısını imzaladı. Yasa, yaklaşık 90 gün içinde yürürlüğe girecek.

Beyaz Saray yönetimi, Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle Rusya'ya son bir darbe daha vurmaya çalışıyor. Artık ABD, Rusya'dan zenginleştirilmiş uranyum ithalatını yasaklıyor. Zenginleştirilmiş uranyum, nükleer santraller için yakıt olarak kullanılıyordu.

Joe Biden'ın imzalayarak yürürlüğe soktuğu ithalat yasağı yaklaşık 90 gün içinde başlayacak. Ancak Enerji Bakanlığı'nın (DOE) tedarik endişesi olması durumunda 2028 yılına kadar muafiyet vermesi mümkün. 

Rusya dünyanın bir numaralı zenginleştirilmiş uranyum tedarikçisi konumunda ve ABD nükleer santrallerinde kullanılan zenginleştirilmiş uranyumun yaklaşık yüzde 24'ünü bu ülkeden alıyor.

ABD URANYUMDA RUSYA'YA BAĞLI

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonraki haftalarda Beyaz Saray, Rusya'ya gelen dış gelir kaynaklarını kesmek amacıyla Rus petrol ve doğal gaz ithalatını yasakladı. O tarihten bu yana ABD ve müttefikleri, Rusya'ya ve onun geniş enerji endüstrisine daha fazla yaptırım uyguladı.

Rus uranyumunun yasaklanmasındaki gecikmenin nedenine gelecek olursak, kısmen ABD'nin Rus ithalatına bağımlı olmasından ve ülkenin 93 nükleer reaktörünün yakıt eksikliği nedeniyle kesintiye uğrayabileceği korkusundan kaynaklanıyor.

Rapora göre, ABD nükleer yakıtlar için en büyük pazar olmasına rağmen, mevcut yurt içi zenginleştirme kapasitesi, mevcut reaktörlerin ihtiyaç duyduğu yakıtın yalnızca yüzde 30'unu karşılayabiliyor. 

Rapor, ABD'nin "Rusya'nın devlete ait nükleer enerji şirketi Rosatom ve onun yan kuruluşu Tenex'e" güvendiğini vurguladı.

URANYUM ÜRETİMİ DESTEKLENECEK

Rus uranyumunu yasaklayan yasa, ABD hükümetinin uranyum yakıt endüstrisindeki kapasiteyi artırmak için yaklaşık 2,7 milyar dolarlık yatırım planlarının başlamasına neden oldu. Temsilciler Meclisi'nin yeni yasaya ilişkin raporu, ABD'deki bir dönüşüm tesisinin halihazırda yeniden başlatıldığını ve "yakın vadede ABD pazar talebinin yaklaşık yüzde 40'ına" eşdeğer bir miktarı karşılayabileceğini gösteriyor.

Aralarında Kanada, Fransa ve Japonya'nın da bulunduğu ülkelerin ABD'nin Rus uranyumuna "müttefik bir alternatif" bulmasına yardımcı olacağı belirtiliyor.