GÜNDEM

A'dan Z'ye maymun çiçeği virüsü! Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor?

Dünya Sağlık Örgütü, Kongo'da 27.000'den fazla vaka ve yaklaşık 1.100 ölüme neden olan maymun çiçeği virüsü (mpox) salgını nedeniyle "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" ilan etti. Yeni virüs varyantının hızla yayılması küresel endişelere yol açtı. İşte hastalıkla ilgili bilmeniz gereken her şey.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo'da hızla yayılan maymun çiçeği virüsü (mpox) salgını nedeniyle "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" ilan etti. 2023 Ocak ayından bu yana Afrika'da 27.000'den fazla vaka ve yaklaşık 1.100 ölüm kaydedildi. Bu, Afrika ülkesinin şimdiye kadarki en büyük mpox salgını olarak kayıtlara geçti. Salgın, son aylarda hızla yayılan yeni bir virüs varyantı nedeniyle de küresel endişeleri beraberinde getiriyor.

AVRUPA'DA DA GÖRÜLDÜ

Maymun çiçeği virüsünün pandemiye dönüşüp dönüşmeyeceği tartışmaları devam ederken, hastalığın Avrupa'da da görülmeye başlanması paniğe neden oldu. Son olarak açıklanan bilgilere göre bulaşıcılık oranı yüksek olan virüs İsveç'te görüldü.

2 FARKLI TÜR YAYILIYOR

Yetkililere göre, Kongo'da şu anda iki farklı maymun çiçeği virüsü türü yayılmakta. Biri endemik olan bilinen formu, diğeri ise cinsel temas ve yakın temas yoluyla bulaşan, çok az bilinen yeni bir varyant. Bu varyant, doğu Kongo'dan Ruanda, Uganda, Burundi ve Kenya'ya yayılmış durumda. Özellikle Kongo'daki mülteci kamplarında yaşayan çocuklar arasında hızla yayıldığı bildiriliyor.

DSÖ'nün bu açıklaması, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (Africa CDC) benzer bir uyarı yayınlamasından sadece birkaç gün sonra geldi. "Uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" etiketi, uluslararası sağlık otoritelerinin verebileceği en yüksek düzeyde uyarıdır.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Mpox, enfekte cilt veya ağız, genital bölgelerdeki lezyonlar gibi bulaşıcı yüzeylerle doğrudan temas yoluyla insandan insana geçebilir. Ayrıca, kontamine olmuş kıyafetler veya çarşaflar gibi nesnelerin kullanımıyla ya da dövme stüdyoları gibi toplu yaşam alanlarında bulaşma riski bulunur.

Hayvandan insana bulaşma ise enfekte hayvanlardan ısırık veya tırmalama, avlanma, hayvanın derisinin yüzülmesi, tuzak kurma, yemek pişirme, ölü hayvanlarla oynama veya enfekte hayvanların tüketilmesi sırasında gerçekleşebilir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mpox belirtileri, enfeksiyon sonrası 1 ila 21 gün arasında ortaya çıkabilir. Yaygın belirtiler arasında döküntü, ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrısı, sırt ağrısı, düşük enerji ve şişmiş lenf düğümleri bulunur. Belirtiler genellikle 2-4 hafta sürer ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde bu süre uzayabilir.