Gökhan Erek / Muhabir
AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler, Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyum atanması hakkında açıklamalarda bulundu. Güler’in kayyum atamaları hakkındaki açıklamaları şu şekilde:
“TÜRKİYE ANAYASAL HUKUK DEVLETİ”
Türkiye bir anayasal hukuk devleti. Dolayısıyla mevcut ilgili üç tane belediye başkanı yerine anayasamızın 127. maddesi kapsamı içerisinde ve 5393 sayılı belediye kanununun 45 46 ve 47’nci maddesi kapsamı içerisinde geçici bir süreyle yerine bir görevlendirme yapıldı.
ANAYASA’NIN 127’NCİ MADDESİ VE 5393 SAYILI BELEDİYE KANUNU
Burada anayasamızın 127’nci maddesi ve 5393 sayılı belediye kanununun 45 ve 46’ncı maddesini incelediğimizde belediye başkanlarının görevleri sebebiyle herhangi bir soruşturma veya kovuşturmaya uğraması halinde burada İçişleri Bakanlığı tarafından geçiçi bir görevlendirmeyle yerine bir belediye başkanını görevlendirebiliyor. Sizler kayyum diyorsunuz buna ama hukuki tarifi böyle demiyor. Çünkü soruşturma ve kovuşturma noktasında ilgili belediye başkanları hakkında görev yaptıkları şehrin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından terörle mücadele kanunu kapsamı içerisinde bir soruşturmanın yürütüldüğünü biliyoruz. İkincisi ilgili belediye başkanlarının yerelde Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı için 10 yıl ve üzerinde bir yerel mahkemece ceza verilmiş Batman Belediye Başkanı için 6 yıl ve üzerinde bir ceza yerel mahkemece verilmiş ilgili Halfeti Belediye Başkanı hakkında da yine 6 yıl ve üzerinde bir cezayı ilgili belediye başkanları hakkında bu yerel mahkemece verilmiş. Tabi bunlar istinaf ve Yargıtay’da temyiz süreçlerine tabi.
“GEÇMİŞ DÖNEMLERDE DE VARDI"
Hem anayasamızın 127’nci maddesi hem de 5393 sayılı Belediye Kanunumuzun, 45 ve 46’nci maddesi kapsamı içerisinde ilgili durumlar değerlendirilmiş ve İçişleri Bakanlığı soruşturma ve kovuşturmanın ve buradaki görevleri sebebiyle yürütmüş oldukları kamu hizmeti niteliği de değerlendirrilmek suretiyle geçici bir dönem bu görevlendirmeler yapılmıştır. Ilgili kişilerin yerel mahkemece gerekli istinaf ve yargıtay süreçlerinde elbette burada kesinleşebilir veya farklı bir şekilde beraat edebilir. Bu soruşturmanın ve ilgili yargılama süreçlerinin selameti açısından böyle bir görevlendirme takdir edilmiş. Dolayısıyla hukuk devleti uygulamaları içerisinde bu türden geçmiş dönemlerde de vardı. Bundan sonra da elbette bu takdir edilecektir.
“BELEDİYE BAŞKANLIKLARI HİÇBİR KİMSENİN SUÇ İŞLEYECEĞİ ÖZGÜRLÜK ALANI DEĞİLDİR”
Belediye başkanlıkları hiçbir kimsenin suç işleyeceği bir özgürlük alanı değildir. Suç işleyen, ceza alan veya görevi sebebiyle soruşturma ve kovuşturmaya tabi bir durum söz konusu ise bu konuda da anayasamızın 127’nci maddesi kapsamı içerisinde İçişleri Bakanlığımız da gerekli takdir ve uygulamayı da yapacaktır. Yasal düzlemde hukuk düzeni içerisinde uygulamalar devam edecektir.