DÜNYA

Anlaşmaya varıldı! Gelişmekte olan ülkeler için yılda 300 milyar dolarlık finansman

Bakü'de düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı (COP29) sona erdi. Konferansta, gelişmekte olan ülkeler için iklim finansmanının 2035 yılına kadar yılda 1.3 trilyon ABD doları seviyesine çıkarılmasını hedefleyen anlaşmaya varıldı.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı (COP29) sona erdi. Konferansın en önemli gündem maddesi olan “uluslararası iklim finansmanının artırılması” konusunda anlaşma sağlandı.

Yeni Toplu Nicel Hedef (NCQG) olarak bilinen anlaşma, gelişmekte olan ülkeler için kamu ve özel kaynaklardan sağlanan finansmanın 2035 yılına kadar yılda en az 1.3 trilyon ABD dolarına çıkarılmasını hedefliyor ve tüm aktörlere birlikte çalışma çağrısı yapıyor. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelere sağlanan kamu finansmanının, önceki hedefin üç katı olan yıllık 300 milyar ABD dolarına çıkarılması öngörülüyor.

Ancak anlaşmaya yönelik bazı tepkiler de vardı. Konferansın sonunda bazı delegeler anlaşmayı ayakta alkışlarken, bazıları ise zengin ülkelerin daha fazla katkı sağlamadığı için eleştirilerde bulundu.

Başlangıçta COP29 başkanlığının yayımladığı taslak metin, gelişmekte olan ülkeler tarafından yetersiz bulunmuştu. 21 Kasım’da yayımlanan taslak, gelişmiş ülkelerin iklim finansmanını 2035 yılına kadar yılda 250 milyar ABD dolarına çıkarmasını öneriyordu. Ancak bu rakam gelişmekte olan ülkeler tarafından "çok düşük" olarak değerlendirildi ve taraflar arasında anlaşmazlık yaşandı. Yeni taslakla taraflar arasında uzlaşma sağlandı.