ÖZEL HABER

Anne-babalar için de uyum süreci başladı! Okul önünde beklemek doğru mu?

Okula uyum için ilk zil çaldı. Mini mini birler sınıfları doldurdu. Bu süreç yalnızca çocuklar için değil, ebeveynler için de bir alışma dönemi. Peki, çocuklarının alışma sürecinde anne ve babalar ne yapmalı, nasıl bir yol izlemeli, çocuklarının alışma süreci nasıl katkı sağlamalı?

Tuğba Çakıroğlu / Muhabir

Uyum süreci çocukların ilkokula rahatlıkla alışabilmesi için eğitim öğretim yılı tarihinden bir hafta önce başlatılıyor. Çocukların yeni hayatlarına adım attıkları gün onlar için bir belirsizliklerin de kapıları açılmış oluyor. İlkokula başlama süreci, okul öncesi eğitim kurumlarına gitmeyen çocuklarda daha da zor yaşanabiliyor. Yen bir ortam, bilinmedik birçok kural ve bunlara alışabilmek… Daha da önemlisi her zaman yanında olan anne-babanın orada olmaması… İşte bu nedenle bu uyum süreci oldukça önemli. Bu süreci asıl yönetecek olanlar da öğretmenle iş birliği içindeki anne-babalar… Peki, bu süreçte anne-babalar neler yapmalı ya da yapmamalı, detaylıca bakalım. 

Yapılması gerekenler; 

Olumlu yaklaşmak: Ebeveynlerin okula başlama sürecinde pozitif ve destekleyici bir tutum sergilemesi, çocukların kaygılarını azaltabilir ve uyum süreçlerini kolaylaştırabilir.

İletişimi Güçlendirmek: Çocuklar, duygularını ve endişelerini paylaşabildiklerinde daha güvende hissederler. Çocukların okul ile ilgili düşüncelerini öğrenmek için açık iletişim kurun.

Düzen Oluşturmak: Yatış ve kalkış saatlerini düzenlemek, kahvaltı ve okul öncesi hazırlıkları bir rutine oturtmak önemlidir.

Öz Güven Aşılamak: Çocuğunuza yetenekleri konusunda güvenmesini sağlayarak, küçük başarılarını övmek, onun kendine olan güvenini artırabilir.

Okul ile İş Birliği Yapmak: Öğretmenler ve okul yönetimi ile sürekli iletişimde kalmak çocuğunuzun süreci sağlıklı ilerletebilmesine yardımcı olacaktır.

Yapılmaması Gerekenler; 

Aşırı Müdahalede Bulunmak: Aşırı koruyucu ve müdahaleci davranışlar, çocukların kendi sorunlarını çözme becerilerini sınırlayabilir.

Okul Kapısında Beklemek: Birçok veli çocuğunu yalnız bırakmamak adına okul kapılarında nöbet tutmakta. Ancak bu çocukların özgüvenini sarsabilir.

Başarıları Karşılaştırmak: Çocuğunuzun başarılarını diğer çocuklarla karşılaştırmak, özgüvenini zedeleyebilir. Her çocuk kendine özeldir ve öğrenme süresi değişkenlik gösterebilir.

Korkuları Göz Ardı Etmek: Okul çocuklar için ebeveynleri olmadan bulundukları ilk sosyal ortam. Gitmemek için direnebilir ya da zorla gidebilirler. Bu nedenle çocukların okul hakkındaki korku ve kaygılarını küçümsemek yerine, önemle üzerine konuşmak gerekir.

Okula uyum süreci, hem çocuklar hem de ebeveynler için önemli bir dönem. Bu süreci daha sağlıklı ve başarılı bir şekilde geçirebilmek için ebeveynlerin hem destekleyici hem de dikkatli olmaları gerekiyor.