Antarktika'nın hızla ısınan bir bölgesi, şaşırtıcı bir hızla yeşermeye başladı. Bölgenin bitki örtüsünün 35 yıl içinde neredeyse 14 kat arttığını gösteren uydu görüntüleri, Antarktika ekosistemlerinde hızlı bir değişim sürecini tetikleyecek bir eğilimi ortaya koyuyor.
GÖRÜNTÜLER ANALİZ EDİLDİ
Hertfordshire Üniversitesi'nden uzaktan algılama uzmanı Olly Bartlett, bu bulguları içeren ve Nature Geoscience dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarlarından biri. Araştırmacılar, 1986 ile 2021 yılları arasında Antarktika Yarımadası'na ait görüntüleri analiz etti. Bu bölge, kıtanın Güney Amerika'nın ucuna doğru uzanan kısmıdır. Görüntüler, bitki örtüsünün büyüme sezonunun sonu olan Mart ayında NASA ve ABD Jeolojik Araştırma Dairesi tarafından işletilen Landsat uyduları tarafından çekildi.
BÜYÜME HIZI ANALİZLERİ
Araştırmacılar, sağlıklı bitkilerin çok fazla kırmızı ışık emip, çok fazla yakın kızılötesi ışık yansıttığı özelliklerinden yararlanarak, bitki örtüsüyle kaplı alanın ne kadar olduğunu değerlendirdi. Ekip, yarımadadaki bitki örtüsünün 1986'da bir kilometrekareden daha az iken, 2021'de neredeyse 12 kilometrekareye yükseldiğini buldu. 2016-2021 yılları arasında büyüme hızı, genel dört on yıllık çalışma dönemine göre yaklaşık %33 daha yüksekti.
“Bu rakamlar bizi şok etti”
Çalışmanın ortak yazarlarından ve Exeter Üniversitesi'nden çevre bilimcisi Thomas Roland, “Bu izole ve son derece savunmasız bir bölgede değişim oranı, alarm veriyor,” diyor. Britanya Antarktika Araştırması'ndan koruma bilimcisi Jasmine Lee, araştırmanın “gerçekten önemli” olduğunu belirtiyor ve bu çalışmanın, bölgenin tamamına büyük ölçekli bir yaklaşım getiren ilk çalışma olduğunu vurguluyor.
İSTİLACI TÜRLER
Yazarlar, yarımadadaki bitki örtüsünün büyük çoğunluğunun yosun olduğunu düşünüyor. Yosunlar, daha önce buzla kaplı olan arazilere yayıldıkça, bir toprak tabakası oluşturarak diğer bitki yaşamı için bir habitat sunacak. Ancak bu durum, Antarktika'nın yerli florasının aşırı koşullara adapte olduğunu ve diğer türlerle rekabet edemeyebileceğini düşündürmekte.
Araştırmacılar, iklim değişikliğini bu peyzajın beyazdan yeşile geçişinin nedeni olarak gösteriyor. Yarımadadaki sıcaklıklar 1950'den bu yana neredeyse 3°C artarken, bu artış, dünyanın çoğu bölgesinde gözlemlenenin çok daha üzerinde. Roland, yeşil alanların “olağanüstü” genişleme hızının, insanların Dünya'nın iklimi üzerindeki benzeri görülmemiş değişikliklerini vurguladığını belirtiyor.