Usulsüz çakar kullananlara yeni cezalar belli oldu Usulsüz çakar kullananlara yeni cezalar belli oldu

Adalet Bakanlığı, hukuk fakültelerinden mezun olanların avukat, hakim ya da savcı olabilmesi için yeni bir düzenlemeye gidiyor. Yapılan değişiklikle birlikte hukuk mezunları, mesleğe başlamak için zorunlu bir sınava girecek. 29 Eylül’de ilk kez gerçekleştirilecek olan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) ve İdari Yargı Ön Sınavı (İYÖS) ile birlikte, hukuk mesleklerine girişte yetkinliklerin artırılması hedefleniyor.

İLK SINAV TARİHİ BELLİ OLDU

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu yıl ilk defa düzenlenecek olan HMGS ve İYÖS sınavlarının 29 Eylül’de yapılacağı duyuruldu. Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon ve Van’da olmak üzere 17 farklı merkezde gerçekleştirilecek olan sınavlar ile hukuk mesleklerine girişte yeterlilikler değerlendirilecek.

Resim 2024 09 27 113259782

SINAV ŞARTI GETİRİLDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, açıklamasında hakim, savcı ve avukat adaylarının mesleğe başlamadan önce bu sınavları geçmek zorunda olduklarını belirtti. Tunç, “Avukatlık stajı ve hakim-savcı yardımcılığı sınavına başvurmak isteyen adayların önce Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’ndan yeterli puanı alması gerekecek. Sınavda başarılı olan adaylar mesleğe kabul edilecek” dedi. Bu adımın, hukuk sisteminde kaliteyi artırmaya yönelik önemli bir aşama olduğunu vurguladı.

Resim 2024 09 27 113352074

Bakan Tunç, yapılacak sınavların adaletin sağlanmasında önemli rol oynayacak hakim, savcı ve avukatların mesleki yeterliliklerinin ölçülmesini sağlayacağını ifade etti. “29 Eylül Pazar günü yapılacak sınavda tüm adaylara başarılar diliyorum,” diyen Tunç, hukuk eğitiminin kalitesini artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti.

BAKAN TUNÇ AÇIKLAMA YAPTI

Tunç, hukuk eğitiminin kalitesini yükseltmek amacıyla Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile iş birliği içinde olduklarını ve bu alanda önemli adımlar attıklarını belirtti. 2002 yılında yaklaşık 9 bin olan hakim-savcı sayısının, bugün 25 bine yaklaştığını ifade eden Bakan, hukuk fakültelerine giriş kontenjanlarının da düşürüldüğünü açıkladı. "Kontenjanlar 190 binden 125 bine indirildi ve eğitimdeki kaliteyi artırmak için çalışmalarımız devam ediyor," dedi.

Editör: Berfin Bitirim