Bayraktar, son 22 yılda sektörün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payını binde 6’dan yüzde 1,4’e yükselttiklerini belirterek, nihai hedefin bu oranı yüzde 5’e çıkarmak olduğunu ifade etti.
“Madencilik sektörü 150 bin kişiye istihdam sağlıyor”
Türkiye’nin maden çeşitliliği açısından dünyada önemli bir konumda olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Dünyadaki 90 civarındaki madenin 70’i ülkemizde bulunuyor. Türkiye, üretilen madenlerin çeşitliliği açısından dünyada 7. sırada yer alıyor. Bor, soda külü, alçı taşı ve kromda ise ilk 5 içerisindeyiz” dedi. Bayraktar, 2023 yılı itibarıyla sektörün ekonomik büyüklüğünün 270 milyar liraya ulaştığını ve 150 bin kişiye doğrudan istihdam sağladığını açıkladı.
Bor madeninde yeni rekor beklentisi
Türkiye’nin bor madeni alanındaki liderliğini sürdürdüğünü belirten Bakan Bayraktar, 2024 yılında 2,5 milyon ton bor ürünleri satışı karşılığında 1,3 milyar dolarlık bir satış rekoru hedeflediklerini açıkladı. Bayraktar, bor madeninin sadece ham madde olarak değil, katma değerli ürünlere dönüştürülerek savunma sanayi ve ileri teknoloji alanlarında kullanılmasının önemine dikkat çekti.
Nadir toprak elementlerinde büyük adım
Eskişehir Beylikova’da bulunan 690 milyon tonluk Nadir Toprak Elementleri (NTE) rezervine dikkat çeken Bakan Bayraktar, bu alanın dünyanın tek sahada en büyük ikinci rezervi olduğunu ifade etti. Rezervin işlenmesi için pilot tesisin faaliyete başladığını belirten Bayraktar, “Bu alanda yapılacak yatırımlarla Türkiye’yi NTE üretebilen dünyadaki beş ülkeden biri haline getireceğiz” dedi.
“Yalan iddialara aldırış etmeden çalışmaya devam ediyoruz”
Madencilik sektörüne yönelik iddialara da değinen Bayraktar, yabancı sermayeli şirketlerin ürettiği madenlerin büyük bir kısmının yurt içi piyasalarda değerlendirildiğini ve üretilen altının tamamının Merkez Bankası’na teslim edildiğini söyledi. Yabancı sermayeli şirketlere ait ruhsatların ülke yüzölçümünün yalnızca 617 kilometrekarelik bir alanı kapsadığını belirten Bakan Bayraktar, “Biz bu boş iddialara aldırış etmeden ülkemizin enerji ve madencilik alanındaki bağımsızlığı için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Türkiye madencilikte gücünü artırıyor
Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde “Güçlü Madencilik, Güçlü Türkiye” temasıyla düzenlenen zirvede, sürdürülebilir kalkınma, çevre ve ileri teknoloji uygulamaları gibi konular ele alındı. Zirvede ayrıca, “Sorumlu Madencilik Ödülleri” sahiplerini buldu.