MIKTA, 2013 yılında Meksika, Endonezya, Kore Cumhuriyeti, Türkiye ve Avustralya arasında bir istişare ve eş güdüm platformu olarak tesis edildi.

Kanada, UCM'nin Netanyahu kararının ardından ülkeleri uluslararası hukuka uymaya çağırdı Kanada, UCM'nin Netanyahu kararının ardından ülkeleri uluslararası hukuka uymaya çağırdı

MIKTA üyesi beş ülkenin tümü G20 üyesi olup demokratik ve çoğulcu sisteme sahip açık ekonomiler. MIKTA ülkeleri, küresel sınamalara karşı mücadelede eş güdüm içinde bulunmayı ve üye ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesini hedeflemekte. Güncel bölgesel ve küresel konular başta olmak üzere uluslararası kuruluşlarda iş birliğini hedefleyen MIKTA ülkeleri “BM Geleceğin Zirvesi” sürecinde de gerekli eş güdümü yürüttü.

MIKTA Dışişleri Bakanları 26. Toplantısı’nda “BM Geleceğin Zirvesi”nin çıktıları ile MIKTA ülkelerinin kalkınma ajansları arasında ihdas edilen “Kalkınma İşbirliği Ağı”nın güçlendirilmesi hususlarının ele alınması öngörülüyor. Toplantı neticesinde “BM Geleceğin Zirvesi” bağlamında küresel yönetişimin iyileştirilmesi, etkin çok taraflılık, dayanışma ve uluslararası iş birliği ihtiyacına işaret eden bir “Ortak Bildiri”nin kabul edilmesi planlanıyor. Söz konusu Ortak Bildiri’de, “BM Geleceğin Zirvesi” kapsamında kabul edilen “Gelecek Paktı” ile eklerini teşkil eden “Küresel Dijital Mutabakat” ve “Gelecek Nesiller Bildirisi”ne yönelik uluslararası topluma destek çağrısında bulunulması öngörülüyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın toplantıdaki hitabında, çok taraflı iş birliğinin güçlendirilmesinin önemine ve Gazze’de devam eden vahşete dikkat çekerek, bölgesel güvenlik ve istikrar için Filistin’in daha fazla Türkiye, küresel sınamalar karşısında etkin çok taraflılığa verdiği önem çerçevesinde, MIKTA platformunda da iş birliğinin derinleştirilmesini desteklemekte.

Kaynak: AA