Ankara'da düzenlenen “Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı” ve “Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı Rapor Sonuçlarının Kamuoyu ile Paylaşılması” programında konuşan Bakan Göktaş, dijital dünyanın çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Çalıştay kapsamında, çocukların dijital bağımlılık, siber zorbalık ve uygunsuz içerik gibi tehditlerden korunması için çözüm önerileri geliştirildiğini belirten Göktaş, dijitalleşmenin aile bireyleri üzerinde yarattığı sosyal izolasyon risklerine karşı rehberlik ve farkındalık çalışmalarının eylem planında yer aldığını söyledi.
“Çocukların en çok kullandığı platform Instagram”
Bakan Göktaş, çalıştayda 12-16 yaş aralığındaki çocuklar ve ebeveynlerle yapılan görüşmelerin önemli bulgular sunduğunu vurgulayarak, “Çocukların büyük çoğunluğu günde 3 ila 5 saat arasında dijital araçlarla zaman geçirdiklerini ifade etti. En çok kullanılan platformların başında Instagram gelirken, YouTube ve TikTok da bu platformları takip ediyor” dedi.
Çocukların dijital mecraların olumlu etkilerini fark ettiğini ancak olumsuz yönlerinden de şikayetçi olduğunu belirten Göktaş, “Zaman yönetimi, sorumluluklarını yerine getirememe, görme ve duruş bozuklukları, obezite gibi sağlık sorunları yaşadıklarını dile getirdiler. Ayrıca, sosyal izolasyon ve zihinsel bulanıklık sorunlarının da farkındalar” ifadelerini kullandı.
“Çocuklarımızı dijital risklerden korumak zorundayız”
Dijital bağımlılık ve siber zorbalıkla mücadelede dünyadan örnekler veren Göktaş, “Avustralya 16 yaş altı için sosyal medya yasağı getirdi, Avrupa Birliği ülkeleri ise okullarda telefon kullanımını sınırladı. Biz de ülkemize özgü bir model geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 16 yaşından küçük çocuklarımızın sosyal medya ve dijital oyun platformlarını düzenleyen bir mevzuat hazırlığı içerisindeyiz” dedi.
Bakan Göktaş, çocukların güvenli bir dijital ortamda vakit geçirebilmesi adına bazı sosyal medya platformlarına sınırlama getirilmesi için çalışmalar yapacaklarını belirtti ve ekledi: “Dijital mecraların sağlıklı kullanımı için yeni bir eylem planı oluşturuyoruz. Çocuk dostu ve güvenli platformların yaygınlaşmasını öncelikli hedef olarak belirledik.”