Tuğçe Huy / Muhabir
Katma değerli ve sürdürülebilir üretim anlayışına vurgu yapan Kacır, sanayi alanlarının genişletilmesi, dijital dönüşüm ve yeşil sanayi projeleriyle Türkiye'nin küresel üretim merkezi olma hedefinde kararlılıkla ilerlediğini belirtti. Yeni teşvik mekanizmalarıyla yatırımlar ve istihdam desteklenecek.
DEZENFLASYON SÜRECİ VE EKONOMİYE ETKİSİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Marmara Bölgesi Organize Sanayi Bölgeleri ve Sanayicileri İstişare Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin uzun vadeli hedeflerine ulaşma yolunda önemli adımlar attığını ifade etti. Kacır, dezenflasyon sürecinin önümüzdeki dönemde sürmesiyle finansman maliyetlerinde ciddi düşüşler yaşanacağını belirtti. “Ekonomi programımızın oluşturduğu güven ve öngörülebilirlik sayesinde dış kaynak girişleri artıyor. Fiyat istikrarıyla sağlıklı büyümeyi destekliyoruz” dedi.
REKABETÇİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM ANLAYIŞI
Kacır, küresel ölçekte yaşanan jeopolitik gerilimler ve tedarik zinciri krizlerine dikkat çekerek, korumacı ticaret politikalarının artış gösterdiği bir dönemde rekabetçi ve sürdürülebilir üretimin daha da önem kazandığını vurguladı. Türkiye’nin son 22 yılda sanayide önemli kazanımlar elde ettiğini hatırlatan Bakan, katma değerli üretim ve yüksek teknolojiyi hedefleyen projelerin ülkeyi kalkınma yarışında öne taşıyacağını söyledi.
YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM PROJELERİ
Bakan Kacır, Türkiye’nin dijitalleşme ve yeşil dönüşüm hedefleri doğrultusunda ilerlediğini belirterek şunları söyledi:
“Model fabrikalarla sanayicilerimizi yalın üretim ve dijital dönüşümle buluşturuyoruz. İlkini 2018’de açtığımız yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezlerimizin sayısını kısa sürede 10’a çıkardık ve bu sayıyı 15’e yükseltmeyi hedefliyoruz. Türkiye Yeşil Sanayi Projesi ile sanayicilerimize 700 milyon doların üzerinde finansman sağlıyoruz.”
YENİ TEŞVİK VE DESTEK MEKANİZMALARI
Sanayi alanlarının büyüklüğünü iki katına çıkarma hedeflerini paylaşan Kacır, OSB’lerde yatırım süreçlerini hızlandırmak için reform niteliğinde değişiklikler yaptıklarını kaydetti. KOBİ’ler için geliştirilen destek programlarına da değinen Kacır, 2024’te başlayacak yeni teşvik modeliyle yatırımlar için finansman desteklerini artıracaklarını açıkladı.
“İstihdamı korumak için çalışan başına aylık 2 bin 500 liraya kadar destek ödemesi yapacağız. Yeni teşvik sistemimizle yatırımcılar için cazip fırsatlar sunacağız” diyen Bakan, stratejik yatırımlarla Türkiye’yi küresel bir teknoloji üretim merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
MARMARA BÖLGESİ VE ANADOLU’YA YENİ YATIRIMLAR
Marmara Bölgesi’nin Türkiye ihracatındaki kritik rolüne dikkat çeken Bakan Kacır, bölgede sanayi alanlarını genişletmeyi ve deprem riski bulunan tesisleri Anadolu’ya taşımayı planladıklarını belirtti. Anadolu’da mega endüstriyel parklar kurarak bölgesel kalkınmayı hızlandıracaklarını ifade eden Kacır, bu projelerin aynı zamanda büyükşehirlerdeki nüfus yoğunluğunu dengeleyeceğini söyledi.
“Planlı sanayileşme yolculuğunda nihai hedefimiz, insanımızın refahını artırmak ve ülkemizin kalkınmasını hızlandırmak” diyen Kacır, üretim ekonomisi odaklı projelerle güçlü ve müreffeh bir Türkiye hedeflediklerini belirtti.