Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Paylaşımda, "Milli Teknoloji Atölyeleri"ne ilişkin bilgi verdi.

Atölyelerin özellikle gençlere sağlayacağı katkılara dikkati çeken Kacır, şu değerlendirmede bulundu:

"Gençlerimize müjde, Milli Teknoloji Atölyeleri geliyor. Üniversitelerimizde ve TÜBİTAK destekli bilim merkezlerinde kuracağımız atölyelerde gençlerimize hayallerindeki projeleri hayata geçirme, ulusal ve uluslararası bilim ve teknoloji yarışmalarına hazırlanma imkanı sunuyoruz."

NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI YETİŞTİRİLECEK

Bakanlıktan yapılan açıklamada da atölyelere ilişkin detaylar da paylaşıldı.

Türkiye'nin "Milli Teknoloji Hamlesi" hedefleri doğrultusunda öğrencilerin hayallerini, fikirlerini ve projelerini hayata geçirmelerine olanak sağlamak amacıyla 81 ilde "Milli Teknoloji Atölyeleri" kurulacağı söylenen açıklamada, buralarda milli teknolojileri üretecek ve geliştirecek gençlere destek verileceği, sanayi için ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirileceğinin altı çizildi. 

Resim 2024 09 02 124820198

İKİ FARKLI DESTEK PROGRAMI SUNULACAK

Açıklamada, üniversite ve TÜBİTAK destekli bilim merkezlerinde Milli Teknoloji Atölyeleri kurarak, bilim ve teknoloji yarışmalarına katılacak takımlara ihtiyaç duyduğu makine, teçhizat ve sarf malzeme desteği verileceği belirtilerek, şu ifadelerde bulunuldu:

"Bu kapsamda iki farklı destek programı sunulacak. Atölye Kurulum Projesi, en az 200 metrekarelik alana sahip olması planlanan atölyenin kurulumuna yönelik destekleri kapsayan projeler. Sürdürülebilirlik ve Kapasite Artırımı Projesi, en az 200 metrekarelik alana sahip ve en az 6 ay süresince hizmet vermiş atölyenin işletme aşamalarında sürdürülebilirliklerini ve kapasitelerini arttırmaya yönelik destekleri kapsayan projeler."  

BAŞVURULAR TÜBİTAK SİSTEMİNDEN YAPILABİLECEK

Geleceğin teknolojisi otonom uçaklar: Türkiye bu teknolojinin neresinde? Geleceğin teknolojisi otonom uçaklar: Türkiye bu teknolojinin neresinde?

Açıklamada, proje kapsamında, atölye demirbaş ve sarf malzemelerinin belirlenerek temin edilmesi, yarışma süreçlerinin desteklenmesi, yarışma başvuru dosyalarının değerlendirilmesi, alan uzmanları ile takımların buluşturulması, sanayi iş birliklerinin kurulması, yarışmalara teşvik edici tanıtım ve etkinliklerin desteklenmesi, eğitim programlarının düzenlenmesi, takımlara proje hazırlama konusunda danışmanlık verilmesi, bilgilendirme, farkındalık, iletişim kampanyaları yürütülmesinin planlandığı belirtildi.

Projeyle üniversite-sanayi iş birliklerinin de hedeflendiğinin altı çizilen açıklamada, başvuruların TÜBİTAK Proje Başvuru Sistemi üzerinden çevrim içi yapılacağı kaydedildi. 

Kaynak: AA