Bakan Kacır, Türkiye’de 1.600’den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezi bulunduğunu belirterek, yüksek teknoloji ihracatının 9 milyar doları aştığını ve Ar-Ge harcamalarının 1,2 milyar dolardan 16 milyar dolara yükseldiğini ifade etti. Ar-Ge personel sayısının 29 binden 291 bine ulaştığını söyleyen Kacır, Türkiye’nin artık kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olduğunu vurguladı.
Üretim ve ihracatta büyük atılım
Pandemi sonrası üretim gücünü yüzde 20 artıran Türkiye’nin, Avrupa’da güneş paneli ve beyaz eşya üretiminde 1 numara olduğunu belirten Bakan Kacır, şu bilgileri paylaştı:
Otomotiv ihracatı: 35 milyar dolar
Kimya ihracatı: 30 milyar dolar
Makine ihracatı: 25 milyar dolar
Savunma ve havacılık ihracatı: 7 milyar dolar
“Türkiye, Çin’den Orta Avrupa’ya kadar en fazla ürünü en fazla ülkeye rekabetçi şekilde ihraç edebilen ülkelerden biri” diyen Kacır, Türkiye’nin dünya ticaretindeki payını yüzde 1’in üzerine çıkardığını ifade etti.
Uzay ve savunma sanayisinde yeni hedefler
İnsansız hava araçları (İHA) teknolojisinde Türkiye’nin öncü bir konuma geldiğini söyleyen Bakan Kacır, Bayraktar, Akıncı, Hürkuş ve Kızılelma gibi projelerin başarıyla hayata geçtiğini belirtti. Kacır, “Eğer hibrit roket teknolojisini uzayda gerçekleştirebilirsek, yörüngeler arası uydu transferleri yapabilen araçlar geliştireceğiz” dedi.
TOGG’un elektrikli araç pazarında lider olduğunu ve 1,5 yılda 44 bin araç üreterek önemli bir başarıya imza attığını da sözlerine ekleyen Kacır, bu tür projelerin Türkiye’nin uluslararası arenadaki konumunu güçlendirdiğini belirtti.