Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, dünyanın iklim değişikliğinin ağır etkileriyle karşı karşıya olduğunu ve çölleşmenin de bu olumsuz etkilerin başında geldiğinin altını çizdi.

2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedeflerine ulaşmak amacıyla yaklaşık 2,7 milyon metrekare yeni karbon yutak alanı oluşturduklarını söyleyen Özhaseki, şunları ekledi:

"İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak ve ülkemizin karbon stok miktarını artırmak gayesiyle yutak alanlarımıza yenilerini ekliyoruz. 2024 yılı içerisinde hedefimiz 3,5 milyon metrekare yeni karbon yutak alanı oluşturmak. Bakanlık olarak bir gün değil yılın 365 günü çölleşmenin dünyada sebep olduğu etkilerin anlaşılması için yaptığımız farkındalık çalışmalarıyla toprağımıza sahip çıkmanın gayreti içerisindeyiz. Ulusal ve uluslararası düzeyde yaptığımız her çalışmayla iklim değişikliğiyle mücadelemizi sürdüreceğiz. Çölleşmeyle mücadeleye yönelik yapılan tüm çalışmaların yanındayız. Hedefimiz daha yeşil bir Türkiye"

100 MİLYON METREKARE MİLLET BAHÇESİ

Bakan Özhaseki, iklim değişikliğiyle mücadelede ve 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi kapsamında millet bahçelerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak "81 ilimizde 75 milyon 886 bin metrekare alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hedefimiz 100 milyon metrekare millet bahçesini ülkemize kazandırmak" ifadelerinde bulundu.

Resim 2024 06 17 152452857Afrika, Orta Asya, Kafkaslar ve Doğu Avrupa ülkelerine yönelik her yıl "Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitim ve Çalıştayları" düzenlediklerini söyleyen Özhaseki, bugüne kadar 22 ayrı Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitimi düzenlediklerini ve 108 ülkeden, 1170 uzmana eğitim verdiklerini bildirdi.

Özhaseki, kuraklık ve erozyonun insanlık olarak ortak mücadele edilmesi gereken en önemli konulardan biri olduğuna işaret ederek, Türkiye'de tarım yapılan alanlarda her yıl 248,6 milyon ton toprağın su erozyonu sonucu yer değiştirdiğini söyledi.

ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELEYE KARŞI ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünün, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, çölleşmeyle mücadele, erozyonun önlenmesi, sel ve taşkınların azaltılması amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü ifade eden Özhaseki, şu bilgileri de ekledi:

İstanbul'da cumartesi günü 'hafif kar yağışı' bekleniyor İstanbul'da cumartesi günü 'hafif kar yağışı' bekleniyor

"185 Yukarı Havza Sel ve Erozyon Kontrolü Projesi, 95 Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Projesi, 45 Tarla ve Yol Kenarı Ağaçlandırma Projesi, 25 Entegre Havza Rehabilitasyon Projesi, 14 AR-GE ve 8 adet Maden Sahaları Rehabilitasyon projelerini hazırladık. Hazırlanan projeler ile doğal kaynakların iyileştirilmesi, muhtemel tabii afetlere karşı tedbirlerin arttırılması, arazi tahribatının önüne geçilmesi ve biyolojik çeşitliliğin geliştirilmesi amaçlanıyor."

Kaynak: AA