Gökhan Yılmaz / Özel Haber
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hatay’da deprem sonrası yürütülen çalışmalara ilişkin son durum hakkında açıklamalarda bulundu.
“ÇOK HIZLI İLERLEME KAYDEDİLİYOR”
Hak sahibi kadar konut inşaatına başlandığını belirten Bakan Özhaseki, bir yılda 200 bin konutun teslim edileceğini açıkladı. TOKİ’nin yılda 60 bin konut üretebildiğini vurgulayan Bakan Özhaseki, mevcut olumsuz şartlara rağmen çok hızlı ilerleme kaydedildiğini vurguladı.
“DÜNYA BANKASI BAŞTA OLMAK ÜZERE ŞAŞIRIYORLAR”
Dünya Bankası başta olmak üzere uluslararası kuruluşların gösterilen performans karşısında şaşırdıklarını ifade eden Özhaseki, vatandaşı bir an önce evlerine yerleştirmek için yoğun çaba sarf ettiklerinin altını çizdi.
Yürütülen çalışmaları kamuoyu ile paylaşmak için bölgeye 49’dan fazla gazeteci İle geldiklerini aktaran Özhaseki, Sivil Toplum Kuruluşları ve muhalefet milletvekillerini de bölgeye beklediklerini her türlü eleştiri ve öneriye açık olduklarını da sözlerine ekledi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPTIRMADILAR”
Daha sonra çalışma yapılan sahaları gazetelerle birlikte gezen Bakan Özhaseki, Emek Mahallesi’nde uzun uğraşlar verdiklerini ancak onca mücadeleye rağmen dertlerini anlatamadıkları hatırlatarak, “Protestocu gruplar hakim oldular ve burada bize kentsel dönüşümü yaptırmadılar. Ama burası çok riskli bir yerdi. bunu da biliyorduk. bir evvelki bakanlık dönemimden bahsediyorum. Tam altı yedi yıl öncesinden bahsediyorum. Bırakıp gitmek zorunda kaldık.” şeklinde konuştu.
“ÜZÜLEREK AYRILMAK ZORUNDA KALDIK”
Vatandaşa zorla bir şey yaptırılamayacağını söyleyen Bakan Özhaseki, sözlerini şu şekilde devam ettirdi, “Vatandaş istemezse, veyahut da sizi burada protesto ediyorlarsa, karşı çıkıyorlarsa, kavga ederek yapacak bir şey yok. Mecburen, üzülerek ayrılmak durumunda kaldık. Üstelik de gece yarısına kadar oturdum, insanları ikna etmek için saatlerce dil döktüm. Olmadı, kısmet değilmiş diyelim. Ama depremde mahalle depremde yerle bir oldu. Bir kişi bile yaşamıyordu bu mahallede.”
“TAMAMININ İHALESİ YAPILDI”
Şu anda ise öncesinde protestoların yapıldığı ve kentsel dönüşüme izin verilmeyen Emek Mahallesi’nde 5 bin 600 konuta başladıklarını aktaran Bakan Özhaseki, “Şu anda buranın tamamının ihalesi yapıldı. Göründüğü gibi evler yükselmeye devam ediyor. Kıssadan hisse, keşke böyle söylenmeseydi, mani olunmasaydı, ideolojik çatışmalara kurban gitmeseydi de bir tek vatandaşımız ve kardeşimizin burnu bile kanamasaydı.O dönemde başlatmış olsaydık, bunlar bitmişti mis gibi evlerinde oturuyorlardı ve depremde kimse ölmeyecekti. Şimdi burada böyle acı bir hatıra ile binlerce insanın öldüğü yerde inşaatlar yapmaya devam ediyoruz. Bedeli çok ağır oldu bu işin.” ifadelerini kullandı.
UZUN ÇARŞI'DA SON DURUM NE?
Hatay Valisi Mustafa Masatlı ise Uzun Çarşı ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
ANTALYA MÜZESİ NE ZAMAN AÇILACAK?
Antakya Müzesi’ni yaklaşık bir ay sonra açacaklarını aktaran Vali Masatlı, “Orası da kütüphane olacak. Ulu Cami ile ilgili de ayrıştırma zemin güçlendirmesi bitti. Kısmet olursa çok yakın bir zamanda yeniden yapımına eskisi ile birlikte uygun olarak yapımına başlayacağız. 01.01. 2026’da da orayı teslim alıyoruz.” şeklinde konuştu.
TARİHİ DOKU KORUNUYOR
Uzun Çarşı’da tarihi olan bütün dokuyu, yapıyı orada tuttuklarını aktaran Vali Masatlı, şunları kaydetti, “Onun dışında 650 tane yeni Uzun Çarşı’ya sonradan eklemlenmiş olan bütün yerleri yıkıp bir manada Diyarbakır’daki Sur gibi o modele benzer bir modelle burayı da inşallah inşa edeceğiz ve Antakya’nın kalbi buradan tekrar atacak.”
ESNAF İÇİN YAPILAN PREFABRİKLER
Kuyumcular için 56 tane, 86 tane de ayrıca olmak üzere yaklaşık 150 tane prefabrik işyerini önceden yaptıklarını söyleyen Vali Masatlı, şunları kaydetti, “Burada ticaret yapan vatandaşlarımız, mağdur olmasın. Burayı altı etap şeklinde gerçekleştireceğiz. Birinci etabı yıkıp vatandaşlarımızı buraya taşıyoruz, yıkıyoruz, yapıyoruz. İkinci etabı yıkmadan önce birinci etabın tacirlerini buraya taşıyoruz. Bu da ortalama iki yıllık bir süreci ihtiva ediyor. Kuyumcuların bulunduğu alan tamamen tarihi bir alan. Orası için Vakıflar Genel Müdürlüğümüz ile anlaşma yaptık. Ön tarafta onlar için yer yaptık. 56 tane.”
"VATANDAŞLAR EVİNE GİRMEDEN BELEDİYE BİNASI YAPMAYACAĞIM"
Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Öntürk de vatandaşlar evine girmeden belediye binası yapmayacaklarını ifade etti.