Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi'nin (IICEC) "Ekonomik Büyüme ve Enerji: Geleceğin Ekonomisini Şekillendirmek" temasıyla düzenlediği konferansta Türkiye ekonomisine ve küresel ekonomik gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu.

Şimşek, konuşmasında dezenflasyon sürecinin ve yapısal dönüşümün önemine dikkat çekerek, "2024 yılında enflasyon yüksek diyebilirsiniz, doğru ama yılın başında enflasyon yüzde 65 idi. Yılı yüzde 44-45 ile kapatırsak, 20 puana yakın bir düşüş olacak ve bu kötü bir düşüş değil," ifadelerini kullandı.

Enflasyon ve ekonomik hedefler

Şimşek, Türkiye'nin ekonomik büyümesi ve fiyat istikrarını sağlamak için Orta Vadeli Program'ı (OVP) kararlılıkla uygulayacaklarını belirtti. OVP’nin temel hedeflerinin sürdürülebilir yüksek büyüme ve adil gelir dağılımı olduğunu vurgulayan Şimşek, fiyat istikrarı, mali disiplin, sürdürülebilir cari açık ve yapısal dönüşüm eksenlerinin kritik olduğunu söyledi.

"Türkiye'nin kamu borcu gelişmekte olan ülkelere kıyasla düşük. 90’lı yıllardan bugüne büyüme ve enflasyon ilişkisine baktığımızda, düşük enflasyon dönemlerinde büyümenin hızlandığını görüyoruz. Daha fazla büyüme, ancak fiyat istikrarıyla mümkün," dedi.

Cari açıkta iyileşme ve rezervler

Cari açık konusunda da önemli mesajlar veren Şimşek, "Cari açık milli gelirin yüzde 0,8’ine düştü. Yılı büyük olasılıkla yüzde 0,7 seviyelerinde kapatacağız. Orta vadede yapısal dönüşümle cari fazlaya geçebiliriz," dedi. Türkiye’nin net rezervlerinin 50 milyar dolara ulaştığını belirten Şimşek, "Rezerv konusunu bir endişe kaynağı olmaktan çıkardık," ifadelerini kullandı.

Kur korumalı mevduattan (KKM) çıkış

Kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasından çıkış sürecinin devam ettiğini belirten Şimşek, "Kur korumalı mevduattan 110 milyar dolar azalttık, buradan çıkış sürecek. TL’ye güven arttı, toplam mevduattaki TL oranı yüzde 32’den yüzde 58’e yükseldi. Bu ciddi bir kazanım," diye konuştu.

"Sıcak para" eleştirilerine yanıt

Merkez Bankası '2025-2027 Araştırma Gündemi'ni yayımladı Merkez Bankası '2025-2027 Araştırma Gündemi'ni yayımladı

Şimşek, Türkiye’nin dış finansmana erişiminde herhangi bir sorun olmadığını belirtti ve "Sıcak para üzerinden bu program çalışıyor" eleştirilerine karşılık olarak, "Rezerv birikimimizin çoğu orta ve uzun vadeli kaynaklardan geliyor. Programın hem içeride hem dışarıda karşılığı var ve sonuç alıyoruz," dedi.

2025 hedefi: Fiyat istikrarı

Enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini vurgulayan Şimşek, 2025 yılında dezenflasyonu destekleyecek bir dizi politika uygulanacağını ifade etti. "Hayat pahalılığı sorunu var ama programımızın en temel hedefi fiyat istikrarını sağlamak. 2024 yılı bir geçiş yılı olacak. Ancak sonuç alacağımıza inanıyoruz," dedi.

Şimşek’in açıklamaları, Türkiye’nin ekonomik reformlarına ve küresel entegrasyona odaklandığını bir kez daha ortaya koyarken, fiyat istikrarına yönelik güçlü adımlar atılacağı mesajını verdi.

Kaynak: Tuğçe Huy