Programda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin eğitim sisteminin temel değerlerini ve hedeflerini vurgulayan Tekin, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin odağında insan, insana saygı, temel hak ve hürriyetlere saygı; barışı ve insan haklarını korumak üzere bir felsefe var" dedi.
“Yeni kuşakları dünya barışı için mücadele eden bireyler olarak yetiştirmeliyiz”
Bakan Tekin, dünyada savaşlar ve zulümler nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kalan yaklaşık 120 milyon insan bulunduğunu belirtti. Bu durumun eğitim sistemleri için önemli bir sorumluluk oluşturduğunu söyleyen Tekin, "Eğitim mekanizmaları, dünya barışını, insan haklarını ve temel hak ve hürriyetleri eğitim müfredatlarına dahil etmeli. Yeni kuşakları, başkalarının haklarına saygı duyan, demokrasiyi içselleştiren ve dünya barışı için mücadele eden bireyler olarak yetiştirmeliyiz " diye konuştu.
Tekin, Türkiye'nin mültecilere yönelik misafirperverlik anlayışını da hatırlatarak, "Dünyada 120 milyon yerinden edilmiş insan varsa, geri kalan nüfusun onlara ensarlık yapması, ev sahipliği yapması gerekiyor. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, insana saygı, barış ve insan haklarını korumak temelinde şekilleniyor" dedi.