İETT’de neler oluyor? İETT’de neler oluyor?

Bakan Tunç, hukuk fakültelerinde hukuk Türkçesi, hukuk metodolojisi, argümantasyon ve hukuk antropolojisi gibi derslerin zorunlu hale getirilmesi için çalıştıklarını belirtti. Ayrıca, sınav sisteminde test yerine yazılı sınav uygulamasına geçilmesini önererek, bu konuda Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) tavsiyelerde bulunacaklarını söyledi.

"Hukuk dili anlaşılır olmalı"

Hukuk dilinin vatandaşlar için erişilebilir ve anlaşılır olmasının önemine dikkat çeken Bakan Tunç, yabancı terimlerin ve karmaşık ifadelerin adalet sisteminden uzaklaştırılması gerektiğini ifade etti. Tunç, "Hukuk bir milletin adalet terazisidir ve bu terazinin dili, milletin anladığı dil olmalıdır" dedi.

Hakim ve savcı adaylarına eğitimler artıyor

Adalet Akademisi’nde verilen "Kararların Dili", "Mesleki Yazışma Uygulamaları" ve "Gerekçeli Karar Yazımı" gibi derslerin saatlerini artıracaklarını belirten Tunç, son iki yılda 7 binden fazla hakim ve savcı adayına bu alanlarda eğitim verildiğini aktardı.

Hukuk araştırmaları merkezi kuruluyor

Türkiye Adalet Akademisi bünyesinde kurulacak Hukuk Araştırmaları Merkezi'nde hukuk dili üzerine çalışmalar yapılacağını açıklayan Bakan Tunç, mevzuat yapımından mahkeme kararlarının yazımına kadar birçok alanda Türkçenin doğru, açık ve duru bir şekilde kullanılması için projeler geliştireceklerini belirtti.

Türkiye yüzyılı yargı reformu strateji belgesi yakında açıklanacak

Hukukun üstünlüğüne dayalı bir adalet sistemi vizyonuyla hazırlanan strateji belgesinin yakında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılacağını ifade eden Tunç, belgenin hukuk diline ilişkin önemli reformları içerdiğini vurguladı.

Editör: Tuğçe Huy