Güney Almanya'daki bir fosil alanında antik pandaların dişlerini inceleyen bilim insanları, bu hayvanların evrimsel tarihini yeniden şekillendiren kanıtlara ulaştı.
Günümüz dev pandaları, tembel yaşam tarzları ve bambu sapları, yaprakları ile gövdesiyle sınırlı diyetleri ile tanınırken, Kretzoiarctos beatrix türü, 11 milyon yıl önce yaşamış ve hem bitki hem de et tüketen bir beslenme şekline sahipti. Araştırma ekibi, K. beatrix'in dişlerini modern ve antik ayı türleriyle karşılaştırarak, bu eski pandanın diyetinin modern kahverengi ayılara benzediğini belirledi.
HAYVANSAL GIDALAR TÜKETİYORLARDI
Almanya’nın Allgäu bölgesinde bulunan Hammerschmiede alanında keşfedilen K. beatrix, modern dev pandaların en eski bilinen atası olarak kabul ediliyor. Araştırmacılar, bu türün dişlerinde hem bitkisel hem de hayvansal gıdaları tüketmeye uygun izler buldu. Profesör Madelaine Böhme, “Sonuçlar, ayıların evrimi ve dev pandaların otçulluğunun gelişimi hakkında önemli bilgiler sunuyor. Kretzoiarctos beatrix, genel bir beslenme biçimine sahipti ve pandaların diyetindeki uzmanlaşma, evrimlerinin ilerleyen dönemlerinde gerçekleşti,” dedi.
166 FOSİLLEŞMİŞ TÜR KEŞFEDİLDİ
2019'da Hammerschmiede alanında, 11.5 milyon yıl öncesine tarihlenen Danuvius guggenmosi adlı bir büyük maymun türünün kalıntıları bulunmuştu. Son kazılarda, bu alanda toplamda 166 fosilleşmiş tür keşfedildi. Böhme, “Bu zengin ekosistem, o dönemde bölgede var olan ormanlık nehir manzarası için birçok ekolojik niş sunuyordu,” ifadelerini kullandı.
Keşfedilen diğer yırtıcı hayvanlar arasında küçük, gelincik benzeri türler ile büyük sırtlanlar ve kılıç dişli kaplanlar da yer alıyor. Böhme, “Farklı kaynaklardan beslenen türler arasında, hem tamamen etobur olan kılıç dişli kaplanlar hem de bitki ve hayvanları fırsatçı bir şekilde tüketen pandalar bulunuyor,” şeklinde konuştu.