GÜNDEM

Başıboş sokak köpeği düzenlemesi yasalaştı...

TBMM, sokak köpeklerine yönelik yeni bir düzenlemeyi kabul etti. Yasa, başıboş köpeklerin toplanarak bakımevlerine alınmasını, kısırlaştırılıp sahiplendirilmesini öngörüyor. İnsan ve hayvan hayatı için tehlike teşkil eden köpeklere veteriner kararıyla ötanazi yapılabilecek. Belediyelere yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda hapis cezası getiriliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), sokak köpeklerine yönelik kapsamlı bir düzenlemeyi kabul ederek yasalaştırdı. Yeni yasa, başıboş sokak köpeklerinin toplanarak bakımevlerine alınmasını, burada kısırlaştırılıp sahiplendirilmesini öngörüyor. Bakımevlerinde rehabilite edilen köpeklerin insan ve hayvan hayatı için tehlike teşkil etmesi veya bulaşıcı hastalığa sahip olması durumunda veteriner hekim kararıyla ötanazi yapılabilecek.

BELEDİYELERE YENİ SORUMLULUKLAR VE CEZALAR

Yasayla birlikte, yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye yetkilileri için 2 yıla kadar hapis cezası getirildi. Belediyeler, sahipsiz hayvanların toplanması, bakımevlerine götürülmesi ve sahiplendirilinceye kadar bakımını sağlamakla yükümlü olacak. Kanun, belediyelerin bu sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda ciddi cezalar öngörüyor. Hayvanları bakımevi dışında bir yere terk edenlere 50 bin lira idari para cezası verilecek.

SAHİPLİ VE SAHİPSİZ HAYVAN KAVRAMLARI

Yeni düzenleme, sahipsiz hayvanlarla ilgili çalışmaların netleşmesi amacıyla “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramlarını açık şekilde tanımlıyor. Sahipli hayvanlar ve sahipsiz hayvanların sahiplenilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kayıt zorunluluğu getirildi. Hayvan bakımevi tanımı da uyumlu hale getirilerek, “Bakanlıktan izin alınarak kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesis” olarak değiştirildi.

SAHİPLENDİRME SEÇENEKLERİ

Yasa, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve burada rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakımını esas alıyor. Sahipsiz hayvanların bakımının, onların yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesiyle mümkün olabileceği ilkesi benimsendi. Bu kapsamda, sahipsiz hayvanların sahiplendirilmesi için gönüllü kuruluşlarla iş birliği yapılacak ve hayvan bakımevleri kurulacak.

TEŞVİK VE İDARİ TEDBİRLER

Yeni düzenleme, yerel yönetimlere sahipsiz köpeklerin toplanması ve bakımevlerinde bakılması için gerekli idari tedbirleri alma yetkisi veriyor. Bakımevine alınan köpeklerden tehlike teşkil eden veya bulaşıcı hastalığı bulunanlara veteriner hekim tarafından ötanazi yapılabilecek. Ayrıca, yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların bakım ve tedavilerini sağlamak için hayvan bakımevleri kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

MADDİ DESTEK VE TEŞVİKLER

Belediyeler, sahipsiz hayvanların bakımı ve rehabilitasyonu için bütçelerinden belirli oranlarda kaynak ayırmak zorunda olacak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde daha düşük olarak uygulanacak. Ayrılan ödeneklerin başka bir amaç için kullanılması yasaklanacak. Ayrıca, kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025’e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına almak zorunda olacak.

YASAYA İLİŞKİN GÖRÜŞLER VE TEPKİLER

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yasa teklifi görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, “Bu kanunda öldürme yok, sahiplenme var, teşvik var” dedi. Güler, Dünya Sağlık Örgütü raporları ve ilgili bakanlıkların raporları doğrultusunda teklifi hazırladıklarını belirtti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve DEM Parti Eş Genel Başkanı Tulay Hatımoğulları Oruç da görüşmelere katıldı.

Yasanın kabul edilmesiyle birlikte, TBMM Genel Kurulu 1 Ekim’e kadar tatile girdi. TBMM Başkanvekili Celal Adan, tatile girilmeden önce yaptığı konuşmada, 28. Yasama Dönemi 2. Yasama Yılı’nda Meclis’te çok sayıda önemli düzenleme yapıldığını vurguladı.