Astronomlar, bir beyaz cüce etrafında dönen Dünya büyüklüğünde bir gezegen buldu. Bu keşif, belki de gezegenimizin gelecekte Güneş tarafından yok edilmesinin kaçınılmaz olmadığına dair umut veriyor. 4,000 ışık yılı uzaklıktaki bu sistem, Dünya'nın olası geleceğine dair bir önizleme sunuyor.

Güneş, ortalama bir sarı yıldızdır ve süpernova patlaması geçirecek kadar büyük değildir. Ancak, zamanla hidrojen stokunu tüketecek ve çekirdeğinde bir çöküş yaşanacaktır. Bu çöküş, çekirdek sıcaklığının artmasına ve Güneş’in kırmızı dev haline genişlemesine yol açacaktır. Güneş’in genişlemesiyle, Merkür ve Venüs’ün yörüngelerini kolayca yutması bekleniyor ve Dünya'nın yörüngesine kadar ulaşabileceği düşünülüyor. Ancak, Dünya'nın hayatta kalma ihtimali de mevcut. Güneş’in genişlemesi, kütlesinin daha dağılmış hale gelmesine neden olacak ve bu da Güneş Sistemi’nin dinamiklerini değiştirebilir. Dünya, daha büyük bir yörüngede dışarıya doğru kayabilir.

Resim 2024 09 28 113357745

"OKYANUSLAR BUHARLAŞACAK"

Californiya Üniversitesi San Diego’dan baş yazar Dr. Keming Zhang, “Dünya’nın 6 milyar yıl içinde kırmızı dev Güneş tarafından yutulup yutulamayacağı konusunda henüz bir fikir birliği yok,” dedi. “Her halükarda, Dünya’nın yaşanabilir olma süresi bir milyar yıl kadar daha sürecek, bu noktada okyanuslar sera etkisi nedeniyle buharlaşacak – kırmızı dev tarafından yutulma riski ortaya çıkmadan önce.”

Mersin'de TEKNOFEST'in "Drone Şampiyonası"nın 2. etabı sona erdi Mersin'de TEKNOFEST'in "Drone Şampiyonası"nın 2. etabı sona erdi

Yeni keşfedilen sistem, Güneş’in kütlesinin yarısı kadar olan bir beyaz cücenin etrafında, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin yaklaşık iki katı kadar uzakta dönen bir Dünya büyüklüğünde gezegen ile birlikte, muhtemelen bir kahverengi cüce olan 17 kat Jüpiter büyüklüğünde bir gezegen içeriyor. Bu sistem, tam olarak Güneş Sistemi’miz gibi olmasa da, değerli bilgiler sağlıyor.

DÜNYA İLE İLGİLİ SORU İŞARETLERİ

UC Berkeley'den astronomi bölümü başkanı Jessica Lu, “Hayatın, Dünya’nın kırmızı dev dönemi boyunca hayatta kalıp kalamayacağı bilinmiyor. Ancak, en önemlisi, Dünya’nın Güneş kırmızı dev haline geldiğinde yutulmaması,” dedi. “Keming’in bulduğu bu sistem, muhtemelen Dünya benzeri bir gezegenin, ana yıldızının kırmızı dev aşamasını geçirmesinin ardından hayatta kaldığını gösteriyor.”

Resim 2024 09 28 113455814

Keşif, mikrolensleme adı verilen bir fenomen sayesinde mümkün oldu. Sistem, Samanyolu Galaksisi’nin merkezinde bulunan 25,000 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın önünde yer alıyor. Sistemin yerçekimi, bu yıldızın ışığını 1,000 kat büyüttü ve araştırmacılar sistemin özelliklerini yeniden oluşturabildi. Ancak, sistemdeki yıldızı göremedikleri için bunun bir beyaz cüce olması gerektiğini anladılar.

BİR YILDIZ KOLAYCA GÖRÜLEBİLİRDİ

Zhang, “Sonuçlarımız, alternatif senaryoları elemek üzerine kurulu. Normal bir yıldız kolayca görülebilirdi,” dedi. “Lensin hem karanlık hem de düşük kütleli olması nedeniyle, bunun yalnızca bir beyaz cüce olabileceği sonucuna vardık.”

Lu, “Burada hiçbir şeyin görünmemesi, bir şeyin görülmesinden daha ilginç,” diyerek mikrolensleme olaylarını araştıran çalışmalarına dikkat çekti.

Editör: Berfin Bitirim