DÜNYA

Bir ülke daha Filistin'i tanıma kararı aldı

Slovenya Parlamentosu, Filistin’i tanınmasını onayladı. Bu onaylama sayesinde destek veren ülkeler arasına katılmış oldu. Slovenya, Filistin'in bağımsızlık ve egemenlik taleplerine resmi destek verecek.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik hava saldırıları devam ederken birçok ülke, Filistin devletini tanıma kararı alarak Filistin halkına desteklerini gösteriyor.

Slovenya Parlamentosu da bugün yapılan oylamada, Filistin devletinin tanınmasını resmen onayladı.

Karar, oy çokluğuyla alındı.

SLOVENYA PARLAMENTOSU FİLİSTİN DEVLETİNİ TANIYOR

İspanya, İrlanda ve Norveç'in ardından Slovenya da Filistin devletini resmen tanımış oldu.

Slovenya’nın 90 sandalyeli parlamentosunda yapılan oylamada Filistin devletinin tanınmasına yönelik kararname, 52 evet oyuyla sonuçlandı. Geri kalan milletvekilleri ise oylamaya katılmadı.

Slovenya Başbakanı Robert Golob, oylama öncesi yaptığı açıklamada şunları dedi:

"Müttefiklerimizle Filistin'in tanınması konusunu bu yılın şubat ayında konuşmaya başladık. O zamanki değerlendirmemiz şuydu; henüz zamanı değil. Biz Slovenler 1000 yıldır bu hakkın hayalini kuruyorduk. Bunu 33 yıl önce elde ettik. Ne yazık ki Filistin ulusu bu hakkı henüz elde edemedi”

Birleşmiş Milletler'in 3'te 2'sinden fazlasını oluşturan 140'tan fazla ülke Filistin devletini tanıyor.Devlet olarak tanınan Filistin'in bayrağı mecliste göndere çekildi.

Slovenya meclisinin Filistin'i devlet olarak tanıma kararının ardından Filistin'in bayrağı, başkent Lübliyana'daki meclis bahçesinde bulunan alandaki bayrakların yanında, alkışlar eşliğinde göndere çekildi.

Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, Twitter’dan (yeni adıyla X) yaptığı paylaşımda, tarihi bir gün yaşadıklarını, Filistin'i devlet olarak resmen tanıyan 147'nci ülke olduklarını ifade etti.

Fajon, Filistin'i tanımanın barış ve adalete bağlılıklarının bir ifadesi olduğunu belirterek, "Kalıcı barış için iki devletli çözüme katkıda bulunarak tarihin doğru tarafında yer almaktayız" diye devam etti.

FİLİSTİN'İ TANIMA SÜRECİ

SDS Genel Başkanı Janez Jansa dün, tanıma kararının uzun vadede ülkeye zarar vereceğini öne sürerek referandum talep ettiklerini açıklamıştı.

Slovenya hükümeti geçen hafta düzenlenen oturumda, Filistin Devleti'nin tanınması maddesini değerlendirmişti.

Başbakan Golob, oturumun ardından yaptığı açıklamada, Filistin'i uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla, bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanımaya karar verdiklerini söylemişti.

Golob, söz konusu kararı meclise ileteceklerini ve milletvekillerinden destek istediklerini de söylemişti.