BİLİM, TEKNOLOJİ

Birleşen denizanaları: İki canlı, tek vücut

Taraklı denizanalarının şaşırtıcı bir şekilde birleşerek tek bir birey haline gelmesi, bilim insanlarını hayrete düşürdü. Bu keşif, canlıların vücut fonksiyonlarını paylaştıklarını ve birlikte hayatta kalabildiklerini ortaya koyuyor!

Bir grup bilim insanı, taraklı denizanaları (Mnemiopsis leidyi) üzerine yaptıkları araştırma sırasında şaşırtıcı bir keşfe imza attı. Yaralandıklarında, bu ilginç canlılar birleşerek tek bir birey haline gelebiliyor ve bazı vücut fonksiyonlarını paylaşabiliyorlar.

BİLİM İNSANLARI ŞAŞIRDI

Araştırma ekibi, deniz suyu tankında taraklı denizanalarını incelerken, alışılmadık derecede büyük ve garip şekilli bir bireye rastladı. İlk başta bu iki denizanasının birleşmiş olabileceğini düşünmek zordu. Ancak, Exeter Üniversitesi’nden ve Japonya’daki Ulusal Doğa Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Kei Jokura, "Çok şaşırdım," dedi. Jokura, başka bir eski çalışmaya rastlayana kadar bu gözlemini meslektaşlarıyla paylaştı.

Jokura'nın bulduğu 1937 tarihli çalışmada, taraklı denizanalarının birleşebildiği rapor ediliyordu. Bu keşif üzerine ekip, kendi deneylerini yapmaya karar verdi. Farklı yerlerden toplanan taraklı denizanalarının bir kısmı, vücutlarının bir bölümü çıkarılarak bir araya getirildi. Yapılan 10 deneyden 9'unda denizanaları başarılı bir şekilde birleşti ve üç hafta boyunca hayatta kaldı.

VÜCUT FONKSİYONLARINI SENKRONİZE EDİYORLAR

Birleşen denizanalarının, kas kasılmaları gibi vücut fonksiyonlarını senkronize ettikleri gözlemlendi. Ekip, birleşmiş denizanalarının bir yanına dokunduğunda, tüm vücudun tepki verdiğini gördü. Ayrıca, birleşmiş sindirim sistemleri sayesinde denizanalarının yeterince beslendikleri de anlaşıldı. Jokura, bu durumu açıklarken, taraklı denizanalarının "kendi ve başkasını ayırt etme yeteneği olan allorecognition sisteminden yoksun olabileceğini" belirtti.

Dr. Jokura, gelecekte yapacağı araştırmalarda birleşen denizanalarının sinir sistemlerini inceleyerek bu fenomeni daha derinlemesine anlamayı planlıyor.