Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), 2025 yılı için Küresel İnsani Durum Değerlendirmesi'ni (GHO) yayınladı. Rapora göre, dünya genelinde yaklaşık 305 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyacak. Bu kapsamda OCHA, 33 ülke ve dokuz mülteci barındıran bölgede hayati yardımlar için 47 milyar dolar destek talebinde bulunuyor.
OCHA Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher, “Alevler içinde bir dünyada, en savunmasız olanlar, çocuklar, kadınlar, engelli bireyler ve yoksullar, en ağır bedeli ödüyor” ifadesinde bulundu.
Fletcher, yardımların tam olarak finanse edilmesi ve uluslararası hukukun korunması için "cesur siyasi adımlar" ile küresel dayanışmanın artırılması çağrısında bulundu.
SİLAHLI ÇATIŞMALAR VE İKLİM FELAKETLERİ KRİZİ DERİNLEŞTİRİYOR
Silahlı çatışmalar nedeniyle dünya genelinde 123 milyon kişi zorla yerinden edilirken, iklim kaynaklı felaketler gıda sistemlerini bozuyor, toplulukları tahrip ediyor ve kitlesel göçlere yol açıyor. GHO, şiddeti artan ve uluslararası insancıl hukukun ihlal edildiği uzun süreli çatışmaların insani yardımları engellediğini belirtti.
OCHA, dünya genelinde 1.500’den fazla insani yardım ortağıyla birlikte 190 milyon kişiye destek sağlamayı hedefliyor. Ancak, 2024 yılı itibarıyla neredeyse 50 milyar dolarlık yardım çağrısının yalnızca %43’ü finanse edilebildi.
YETERSİZ FİNANSMANIN ETKİLERİ AĞIR OLUYOR
Raporda, 2024 yılında yardım bütçelerindeki yetersizlik nedeniyle Suriye’de gıda yardımlarının %80 oranında kesildiği, Myanmar’da koruma hizmetlerinin azaldığı ve Yemen’de kolera etkisi altındaki bölgelere yönelik su ve sanitasyon yardımlarının ciddi şekilde azaldığı belirtildi. Çad'da ise kaynakların tükenmesiyle birlikte açlık oranları artış gösteriyor.
İNSANİ YARDIM ÇALIŞANLARINA SALDIRILAR ARTIYOR
2024 yılı, insani yardım çalışanları için en ölümcül yıl oldu. Geçen yıl 280 olan ölü sayısı bu yıl aşılırken, yardım çalışmalarına yönelik tehditler de arttı.
Tüm zorluklara rağmen insani yardım kuruluşları, 2024 yılında 116 milyon kişiye ulaştı. Sağlanan yardımlar arasında gıda, barınma, sağlık hizmetleri, eğitim ve koruma yer aldı.