Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan açıklamada, çocuklar için daha güvenli bir dijital dünyaya ihtiyaç olduğu belirtildi.

Siber zorbalığın dünya çapında çocukların yüzde 15'ini etkileyerek ciddi duygusal ve psikolojik zarara neden olduğu söylenen açıklamada, çocuklar için daha güvenli bir dijital ortam yaratmak amacıyla hükümetler, sivil toplum ve özellikle teknoloji endüstrisi dahil tüm paydaşların acil eyleme geçmesi gerektiği aktarıldı. 

Resim 2024 10 20 175445991

“ÇOCUKLARA YÖNELİK ÇEVRİM İÇİ ŞİDDETİN TAMAMI HALA YETERİNCE RAPOR EDİLMİYOR”

İsrail ordusu Lübnan'dan 100'den fazla füze fırlatıldığını duyurdu İsrail ordusu Lübnan'dan 100'den fazla füze fırlatıldığını duyurdu

Daha fazla çocuğun, genellikle daha küçük yaşlarda dijital ortama eriştikçe, siber zorbalık, cinsel sömürü ve zararlı içeriğe maruz kalma gibi endişe verici bir dizi çevrim içi riskle karşı karşıya kalındığının altı çizilen açıklamada, “Dijital teknolojilerin hızla yaygınlaşması, çocukları hem anlık hem de uzun süreli zararlara karşı savunmasız bıraktı. Bu riskleri gösteren bazı verilere rağmen, çocuklara yönelik çevrim içi şiddetin tamamı hala yeterince rapor edilmiyor ve soruşturulmuyor. Çocukları korumak adına, çevrim içi ve çevrim dışı şiddetin birbirine bağlılığını tanıyan ve çocukların dijital dünyada karşılaştıkları benzersiz zayıflıkları ele alan kapsamlı bir yaklaşımın benimsenmesi kritik öneme sahiptir” ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklamada, teknoloji sektörünün, çocukların güvenlik ve korunma haklarına öncelik vermesi gerektiği ifade edilerek, “Çocuk haklarına dayalı yaklaşımlara ilişkin mevcut ortaklıklar ve rehberlik, eylem için bir temel oluşturmaktadır ancak bunların artan tehditlere uygun bir ölçek ve hızda uygulanması gerekmektedir. Ayrıca, çocukları çözüm geliştirme sürecine dahil etmek, onların refahını koruyan ve geliştiren dijital bir ortamın yaratılmasında seslerinin duyulmasını sağlamak önemlidir” denildi.

Kaynak: DHA