Terör devleti İsrail 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 40 binden fazla sivili çocuk kadın yaşlı ayırt etmeden acımasızca katletti. Binlerce Gazzeli yurtlarından sürüldü, evlerinden oldu.

Siyonistlerin Filistin'de yürüttüğü soykırım politikası dünya halklarından büyük tepki gördü. Onlarca ülkede yüzbinler meydanlara inerek İsrail terörünü lanetledi. İsrail'e destek açıklayan şirketlere karşı da boykot kampanyaları başlatıldı. Türkiye'de de İsrail menşeli ve İsrail'de destek açıklayan markaların ürünlerine karşı geniş çaplı bir boykot kampanyası düzenlendi.

DEV İÇECEK ZİNCİRİ COCA COLA ZORDA

Yapılan boykot sonuçlarını göstermeye başladı. Terör devletinin en büyük destekçilerinden Coca Cola'nın Türkiye'deki satış oranları resmen çakılmıştı. Coca Cola İçecek'in (CCI) 2023 yılının hem son çeyrek döneminde, hem de yılın tamamında konsolide satış hacmi düşüş gösterdi. Şirketin 2023’te Türkiye satış hacmi yıllık bazda %5,1; dördüncü çeyrekte ise %21,8 azalış kaydetti.

COCA-COLA SATIŞ HACMİNİ REVİZE ETTİ

Coca-Cola İçecek A.Ş. (CCOLA) tarafından 19 Ağustos 2024 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde 2024 yılına ait revize beklentiler hakkında açıklama yapıldı.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, 2024 Yılı beklentileri şu şekilde sıralandı;

Lübnan resmi haber ajansı: İsrail, ülkede uluslararası yasaklı fosfor bombası kullanmayı sürdürüyor Lübnan resmi haber ajansı: İsrail, ülkede uluslararası yasaklı fosfor bombası kullanmayı sürdürüyor

2024 Yılına Ait Revize Beklentiler

Aşağıda yer alan geleceğe dönük değerlendirmeler organik bazda ve TMS 29’un (Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama) uygulanmasından kaynaklanabilecek potansiyel etkiler dikkate alınmadan verilmiştir ve TMS 29 uyarınca değişebilir. Daha önce paylaştığımız 8 Ocak 2024 tarihli geleceğe dönük değerlendirmeler duyurumuzla karşılaştırma sağlamak amacıyla, aşağıdaki Revize Beklentileri geçmiş rakamlara dayalı olarak (TMS 29 uygulanmamış olarak) yayınlıyoruz.

Özellikle Orta Doğu’da yaşanan ve beklenenden daha uzun süren hassasiyetler ve alım gücünün azalması beklentisi ile hem ekonomik hem de siyasi açıdan temkinli tüketici duyarlılığı nedeniyle tüm yıl için satış hacmi beklentimizi “orta-tek haneli büyüme “den “yatay-düşük-tek haneli büyüme “ye revize ediyoruz.

Değer yaratma taahhüdümüzü sürdürüyor ve etkin icra yeteneklerimiz, Gelir Büyüme Yönetimi aksiyonlarımız ve güçlü pazarlama girişimlerimiz sayesinde coğrafyalarımızdaki kişi başına tüketimi artırmak için özenle çalışıyoruz. Odağımız aynıdır: “Kaliteli Büyüme Algoritması (FAVÖK artışı > Net Satış Geliri artışı > Adet Satış artışı > Satış Hacmi artışı) sunarak değer yaratmak ve kişi başına düşen NARTD tüketimini zamanla artırmak.” Bu doğrultuda, hacim ve değer büyümesi arasındaki optimum dengeyi bulmak için, makroekonomik açıdan zorlu bir ortamda fiyat artışları konusunda temkinli davranıyor ve ciro büyümesi sağlamak için diğer RGM aksiyonlarına daha fazla güveniyoruz. Bununla birlikte, revize edilen hacim beklentisi ve başlangıçta planlanandan daha yavaş fiyat artışlarıyla birlikte, Kur Etkisinden Arındırılmış Net Satış Geliri büyüme beklentimizi de “düşük 40’lı yüzdelerde büyüme“den “düşük 30’lu yüzdelerde büyüme” olarak revize ediyoruz.

Zamanında hedge işlemlerimiz sayesinde elde ettiğimiz maliyet kontrolümüz ve sıkı faaliyet gideri yönetimine aralıksız odaklanmamız bu zorlu ortamda değer sunmamızı sağlıyor. Düşük hacme ve fiyat artışları konusundaki temkinli duruşumuza rağmen, önceki FVÖK marjı beklentimiz olan “önceki yıla kıyasla yatay” seviyeye ulaşmak için durmaksızın çaba göstereceğiz. Bununla birlikte, faaliyet ortamının daha da kötüleşmesi halinde FVÖK marjında bir önceki yıla kıyasla hafif bir düşüş riski görüyoruz. Bu potansiyel riski beklentilerimize dahil ederek, FVÖK marjı beklentimizi “geçen yıla göre hafif düşüş veya yatay” olarak değiştiriyoruz.

Şirketimizin 2024 yılı revize beklentileri aşağıdaki gibidir (organik bazda ve enflasyon muhasebesinin uygulanmasından kaynaklanabilecek herhangi bir potansiyel etki olmaksızın)

Satış Hacmi – Revize edildi:

Konsolide bazda yatay-düşük-tek haneli satış hacmi büyümesi;

·       Türkiye’de düşük-orta tek haneli satış hacmi büyümesi

·       Uluslararası operasyonlarda düşük tek haneli satış hacmi daralması

Net Satış Geliri – Revize edildi:

Düşük 30’lu yüzdelerde kur etkisinden arındırılmış net satış geliri büyümesi

Faiz Vergi Öncesi Kar (FVÖK) Marjı/Operasyonel Kar – Revize edildi:

2023 yılına göre hafif düşüş-yatay FVÖK marjı

Editör: Ela Duyar