Facebook’un ana şirketi Meta’daki yapay zeka araştırmacıları, insan zihnini okuyabilme ve düşüncelerini çözebilme konusunda büyük ilerlemeler kaydediyor.

DAHA DOĞRU TAHMİNLER

Meta’nın geliştirdiği yapay zeka modelinin arkasında, Manyetoensefalografi (MEG) ve Elektroensefalografi (EEG) teknolojilerinin birleşimi bulunuyor. EEG, kafa derisine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla beynin elektriksel aktivitelerini kaydederken, MEG ise sinapsların manyetik alanlarını ölçen bir kask kullanıyor. Bu iki farklı ölçüm tekniğinin bir araya getirilmesiyle elde edilen doğruluk oranı, yalnızca EEG kullanarak yapılan tahminlere göre iki kat daha yüksek. 

DÜŞÜNCELERİ METNE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Yapay zeka modeli, 35 gönüllü üzerinde yapılan testlerle geliştirildi. Gönüllüler, belirli cümleleri klavyeyle yazarken, beyin aktiviteleri kaydedildi. Yapay zeka, bu verilerle eğitildi ve daha sonra yeni cümleler üzerinde yapılan testlerde, yazılan karakterleri yüzde 80 doğruluk oranıyla tahmin edebildi. 

Meta Yapay Zeka

KONUŞMA YETİSİNİ KAYBEDENLER İÇİN UMUT

Meta’nın bu araştırmasının uzun vadeli hedeflerinden biri, kaza veya hastalık nedeniyle konuşma yetisini kaybeden bireylerin sadece düşüncelerini kullanarak iletişim kurabilmelerini sağlamak. Bu, özellikle konuşma engeli yaşayan kişilerin hayatını değiştirebilecek büyük bir adım olacak.

Türksat 6A'nın ilk test yayını başarıyla tamamlandı Türksat 6A'nın ilk test yayını başarıyla tamamlandı

Ancak, şu anki testler sadece sağlıklı bireylerle yapılmış durumda. Beyin hasarı olan kişilerde bu yapay zekanın nasıl çalışacağı henüz bilinmiyor. Ayrıca, MEG ölçümleri için özel manyetik yalıtımlı odalara ve büyük, hantal cihazlara ihtiyaç duyulması, bu teknolojinin günlük kullanım için henüz yeterince pratik olmadığını gösteriyor.

Kaynak: aslinda.com