Hava sıcaklığının artışıyla birlikte ilçede denizdeki alg yoğunluğu dikkati çekti. Bazı bölgelerde deniz renginin kızıla ve sarıya döndüğü görülürken renk değişimi dronla da görüntülendi.

"LOKAL BİR ATIK GİRDİSİNDEN KAYNAKLI OLABİLİR"

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, Büyükçekmece'de deniz renginin değişmesinin, lokal bir artık girdisinden kaynaklı olabileceğini söyledi.

Prof. Albay, su sıcaklığının artışıyla birlikte kirlilik kaynakları (azot, fosfor gibi besin tuzları) birleşince alg artışının yaşandığını kaydetti. Tekne sahibi Murat Kömürcü, daha önce böyle bir durumla karşılaşmadığını, görüntünün endişe verici olduğunu dile getirdi.

ALG PATLAMASI NEDİR?

Alg patlaması, tatlı veya tuzlu su sistemlerinde alg (yosun) popülasyonunda ani bir artış veya birikmedir. Bu durum, genellikle etkilediği su kaynağının renginde değişikliğe yol açar. Patlamalar, mikroskopik tek hücreli alglerin aşırı büyümesi ile oluşur, makroskopik alglerden (büyük yosunlar) bahsedilmez.

Yıldız Holding, Mutlu Et Mutlu Ol Günü'nün 10. yılını tüm dünyada çoşkuyla kutladı Yıldız Holding, Mutlu Et Mutlu Ol Günü'nün 10. yılını tüm dünyada çoşkuyla kutladı

Alg patlamaları, "kırmızı gelgit" veya "yeşil sular" gibi isimlerle de bilinir.

ETKENLERİ NELERDİR?

Su kaynaklarının kirlenmesi: Alg patlamaları, su kaynaklarının kirlenmesine katkıda bulunabilir.
Balık ölümleri: Alg patlamaları, sudaki oksijen seviyesini düşürebilir ve bu da balık ölümlerine yol açabilir.
İnsan sağlığı: Bazı alg türleri, insan sağlığı için zararlı toksinler üretebilir. Bu toksinler, cilt tahrişine, mide bulantısına ve kusmaya neden olabilir.

Editör: Ela Duyar