GÜNDEM

Çakar kullananlara psikolojik test zorunluluğu getirildi

Yetkisiz çakar takan sürücülere yönelik yaptırımlar, yeni düzenlemelerle daha da sertleşti. Artık, izinsiz olarak çakar ve tepe lambası kullandığı belirlenen sürücülere 96 bin TL idari para cezası kesilecek ve ehliyetlerine 30 gün süreyle el konulacak. Ayrıca, araçlar da aynı süre boyunca trafikten men edilecek.

Trafikte yetkisiz çakar kullanımıyla ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Çakar kullanımıyla mücadele için yaptırımlar artırıldı. Değişiklikle birlikte ihlalin tekrarı durumunda ceza daha da ağırlaşacak.

CEZA 192 BİN TL’YE ÇIKARILDI

Yeni düzenlemeyle artık, izinsiz olarak çakar ve tepe lambası kullandığı belirlenen sürücülere 96 bin TL idari para cezası kesilecek. Ayrıca ehliyetlerine 30 gün süreyle el konulacak. Ayrıca, araçlar da aynı süre boyunca trafikten men edilecek.

İhlalin ikinci kez yapılması halinde ise, ceza 192 bin TL kesilecek. Ehliyetlere el koyma süresi ise 60 güne çıkarılacak. Araç da 60 gün boyunca trafikten men edilecek. 

PSİKOLOJİK TESTTEN GEÇİRİLECEK

İkinci ihlalde yakalananlar için bir de psikiyatrik değerlendirme şartı getirildi.

60 gün süreyle ehliyeti alınan sürücüler, psikolojik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçecek. Psiko-teknik testten geçemeyen sürücülere, ehliyetleri geri verilmeyecek.

Bu yeni düzenleme, yasa maddesine şu şekilde yansıdı;

"Altmış gün süreyle sürücü belgesi geri alınanların, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilerek, sürücü belgesi almasına engel olmadığı anlaşılırsa iade edilir."

ARAÇ SAHİPLERİNE DE YAPTIRIM GELİYOR

Çakar kullanan sürücüler için bu uygulamalar dışında, bir de araç sahiplerine yönelik yaptırımlar bulunuyor. Eğer araç sahibi çakar kullanımıyla ilgili yasayı ihlal ederse, sürücüye ve aracın tescil plakasına ayrı ayrı ceza kesilecek. 

ÇAKAR KULLANIM ŞARTLARI

Yönetmeliklerde, sadece devletin en üst protokolüne ait makam araçlarının, güvenlik gerekçesiyle çakar kullanabileceği belirtiliyor. Kamu araçları da, makam sahibi olmayan araçlarda çakar kullanımını sınırlayan bu kurallara uymak zorunda. Ayrıca, karayolları trafik kanununa göre, kolluk birimleri ve koruma kararına sahip araçlarda da sadece geçiş üstünlüğü gerektiğinde ışıklı ve sesli uyarı sistemleri kullanılabiliyor.