GÜNDEM

Cennetten bir köşe denilmişti! İşte 6 şubat depremlerinde yürek yakan davalar

Türkiye'yi derinden sarsan 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. 7,8 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, 11 ilde büyük yıkıma yol açarken, 50 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Yıkılan binalar ve yaşanan ihmaller, hukuk süreçlerini de beraberinde getirdi. Müteahhitlerden yapı denetim firmalarına, belediye görevlilerinden bina sahiplerine kadar birçok kişi hakkında davalar açıldı. Ancak bazı davalarda süreç ağır ilerlerken, bazı dosyalarda cezalar verildi.

Deprem sonrası hukuki sürecin en çok konuşulan davaları arasında, büyük kayıpların yaşandığı binaların davaları öne çıkıyor. Yapım hataları, zemin etüdü eksiklikleri ve kaçak kat çıkılması gibi nedenlerle yıkılan binaların sorumluları yargılanırken, kamuoyunda büyük yankı uyandıran kararlar alındı.

İSİAS OTEL DAVASI

Adıyaman'daki İsias Oteli, deprem sonrası en çok konuşulan davalardan biri oldu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen voleybolcuların da aralarında bulunduğu 72 kişi, otelin yıkılmasıyla hayatını kaybetti. Bilirkişi raporlarında, binanın zemin etüdünün yapılmadığı, beton kalitesinin yetersiz olduğu ve kaçak kat çıkıldığı belirlendi. Deprem yönetmeliğine uygun inşa edilseydi, binanın yıkılmayacağı vurgulandı. Mahkeme, otelin sahibi ve mimarına 18 yıl 5 ay hapis cezası verirken, otel sahibinin oğluna 17 yıl, iki sanığa ise 8 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Bir sanık için ise yakalama kararı çıkarıldı.

EZGİ APARTMANI DAVASI

Kahramanmaraş'taki Ezgi Apartmanı da büyük tartışmalara neden olan davalardan biri oldu. 35 kişinin hayatını kaybettiği apartmanda, zemin katta bulunan bir pastanede kolonların kesildiği öne sürüldü. Soruşturma sürecinde bilirkişi raporları, bu iddiayı doğruladı. Ancak son bilirkişi raporunda, "kesilen kolonların binanın yıkılmasında etkisi yok" ifadesi yer aldı ve bu durum büyük tepki çekti. Mahkeme, son raporu kabul etmeyerek yeni bir bilirkişi raporu talep etti. Firari durumda olan işletme sahipleri hakkında 876 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istenirken, apartmanın müteahhidi ve fenni mesulü 22 buçuk yıl hapis istemiyle yargılanıyor. Ayrıca, inşaat sürecinde ihmali olduğu belirlenen 7 belediye personeli hakkında da 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

RÖNESANS REZİDANS DAVASI

Hatay'da "Cennetten bir köşe" sloganıyla satılan Rönesans Rezidans, ilk depremde yan yatarak yıkıldı. Hataysporlu futbolcu Christian Atsu, Hatayspor Sportif Direktörü Taner Savut ve milli hentbolcu Cemal Kütahya’nın da aralarında bulunduğu 269 kişi enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Bilirkişi raporlarında, binanın statik hesaplarında eksiklik olduğu ve kısa kolon etkisi nedeniyle arkaya doğru devrildiği belirtildi. Davada 4’ü tutuklu, biri firari olmak üzere toplam 8 sanık bulunuyor. Sanıklar, 22 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

DEPREM SONRASI ADALET ARAYIŞI

Depremden etkilenen şehirlerde açılan davalar, kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, birçok davada yargı süreci devam ediyor. Sorumluların cezalandırılması ve benzer felaketlerin önüne geçilmesi için hukuki süreçler yakından takip ediliyor. Ancak bazı davalarda sürecin yavaş ilerlemesi ve cezaların yetersiz bulunması, mağdurların aileleri tarafından eleştiriliyor.

Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, acılar hâlâ taze. Hayatını kaybeden binlerce insanın yakınları adalet arayışını sürdürüyor. Türkiye’nin yaşadığı bu büyük felaketin ardından, güvenli yapılaşma ve denetim süreçlerinin daha sıkı kontrol edilmesi gerektiği bir kez daha ortaya çıktı.