KÜLTÜR SANAT

Cerberus'un Mezarı'nda büyük keşif! 2 bin yıldır saklanıyordu, çok iyi korunmuş...

Napoli'nin Giugliano kentinde, "Cerberus'un Mezarı" olarak bilinen alanda 2,000 yıllık bir lahit açıldı. Arkeologlar, lahitte kefene sarılı ve olağanüstü bir şekilde korunmuş bir beden keşfetti. Bu buluntu, mezarın bulunduğu nekropolisin Roma dönemi yaşamlarına dair önemli bilgiler sunabileceğini gösteriyor.

Berfin Bitirim-Muhabir

Napoli'nin Giugliano kentinde bulunan "Cerberus'un Mezarı"nda araştırma yapan arkeologlar, 2,000 yıllık bir lahdi açtı. Bu, korku hikayesi gibi görünse de, araştırmacılar aslında bir kefene sarılı olarak olağanüstü bir şekilde korunmuş bir beden buldu.

Arkeologlar, mikro kameralarla mezarı incelerken, binlerce yıldır mühürlenmiş olan lahde açılan bir geçit buldular. Dr. Simona Formola liderliğindeki ekip, çevrilmiş açıklamalara göre, “mükemmel bir koruma durumunda” olan bir bedenle karşılaştı.

DEFİN ODASINDA BULUNDU

Bu kişinin korunmasının, defin odasının iklim koşulları tarafından desteklenmiş olması mümkündür, çünkü kefen mineralize olmuş gibi görünüyor. Mezar içinde ekip, unguentaria olarak bilinen merhem kavanozları ve vücut temizleme aletleri (strigils) gibi çeşitli eşyalar da buldu. Bu zengin buluntular ve ölünün bakımına verilen özen göz önüne alındığında, bedenin, mozoleyi inşa ettiren ailenin kurucusuna ait olduğu düşünülüyor.

"Cerberus'un Mezarı", geçen yıl Napoli yakınlarındaki nekropolis alanında keşfedildi. Adını, duvarlarına resmedilen yeraltı dünyasının üç başlı bekçisi Cerberus’un gösterişli ve canlı fresklerinden alıyor. Keşfinden bu yana, araştırmacılar mezarın içeriğini analiz etmeye devam etti ve bu lahdi bu şekilde buldular.

ÖNEMLİ VERİLER SAĞLANDI

Superintendent Mariano Nuzzo, çevrilmiş açıklamasında, “Cerberus'un Mezarı, Liternum yakınlarındaki Phlegraean bölgesi hakkında değerli bilgiler sağlamaya devam ediyor, geçmişe dair bilgileri genişletiyor ve çok disiplinli araştırmalar için fırsatlar sunuyor” dedi.

"Son aylarda, definlerden ve mezar yataklarından alınan numuneler üzerinde yapılan laboratuvar analizleri, ölünün bedenine uygulanan muamele ve gerçekleştirilen cenaze ritüeli hakkında önemli miktarda veri sağladı, bilgi panoramamızı önemli ölçüde zenginleştirdi."

DNA ANALİZ SONUÇLARI BEKLENİYOR

Kazı çalışmaları, arkeologlar, teknisyenler, antropologlar, kimyagerler ve paleobotanikçilerin uzmanlıklarını bir araya getiren büyük bir disiplinler arası çabayı temsil ediyor ve her biri bu büyüleyici alanın sırlarını ortaya çıkaran içgörüler ve veriler sağlıyor.

Özellikle, bedeni saran kumaşın yapısı, iplik türü ve kalitesi gibi detaylar analiz ediliyor. Bu analizlerin, kişinin kültürel ve sosyal bilgilerini ortaya çıkarma umudu var. Mezarda bulunan şişelerin polen analizi, bedenin Chenopodium (kuzu ayağı) ve pelin bazlı kremlerle muamele edilmiş olabileceğini öne sürüyor, bu da korunmasına yardımcı olmuş olabilir. Ekip, daha fazla bilgi için DNA analiz sonuçlarını bekliyor.

Mezarın bulunduğu geniş nekropolis, zaten Roma Cumhuriyeti ve Roma İmparatorluk Çağı'na kadar uzanan önemli antik definlere ev sahipliği yapıyor. Bu mezardan elde edilen bilgiler arttıkça, hem gizemli sakinlerinin yaşamları hem de ölümleri hakkında daha fazla bilgi edineceğiz.