Gökhan Erek / Muhabir

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, 23 ilde yaklaşık 200 bin hektarlık alanda gerçekleştirilen mikrobölgeleme etüt çalışmalarını tamamladı.

ÇEVRE ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Bakanlık’tan yapılan açıklamada “Tunceli’de mikrobölgeleme yani deprem ve heyelan gibi afetlerin risklerini ortaya koyan çalışmalar tamamlanma aşamasında. Bu çalışmaların sonucunda elde edilen raporlara göre ise yerleşim yerlerinin uygunluk durumları belirlenecek.” ifadelerine yer verildi.  

“40 ADET SONDAJ ÇALIŞMASI TAMAMLANDI”

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tunceli İl Müdürü Melih Melik Kara ise “Ovacık İlçesi’nde şu ana kadar yaklaşık 40 adet sondaj çalışması tamamlanma aşamasındadır.

“YERLEŞİM ALANLARINDAKİ AFET TEHLİKELERİNİ BELİRLİYORUZ”

Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü Yer Bilimsel Etüt Dairesi Başkanı Ayşe Çağlayan da “Bu çalışmalar kapsamında sondaj çalışmaları, jeofizik çalışmaları, aktif faylara yönelik pek çok farklı laboratuvar çalışmaları yaparak yerleşim alanlarındaki afet tehlikelerini belirliyoruz. Yerleşime uygun alanlar yerleşime uygun olmayan alanların sınırlarını net olarak bir alana yerleşmeden önce belirlemiş oluyoruz.” şeklinde konuştu.

“YAPI STOKUNU GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARINI DA SÜRDÜRÜYORUZ”

Bakanlık, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığı mikrobölgeleme çalışmalarının yanı sıra deprem için yapı stokunu güçlendirme çalışmalarını da sürdürüyor.” açıklamasında bulundu.

“YENİ BİR YAŞAM ALANI OLUŞTURULMAKTA”

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tunceli İl Müdürü Melih Melik Kara, “Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Merkez Aktuluk Mahallesi’ne 528 adet konut 1 adet 10 dükkânlı ticaret merkezi alt yapı ve çevre düzenleme işi yapılmaktadır. Burada yeni bir yaşam alanı oluşturulmakta çok yoğun bir gayret içerisinde hızlı bir şekilde devam etmektedir.” dedi.

“RİSKİN BELİRLENMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRDÜRÜLÜYOR”

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, olası afet tehlikesine karşı yerleşim alanlarının doğru seçilmesi ve yapılaşmaya gidilecek alanlardaki riskin belirlenmesi için çalışmalar sürdürülüyor.

UYGUN OLUP OLMADIĞI İNCELENİYOR

Bu kapsamda, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü'nce, yerleşim alanları belirlenmeden önce mikrobölgeleme etütleri yapılarak, alanın yapılaşmaya uygun olup olmadığı inceleniyor.

Savcı kendisini tehdit edenleri izledi! Ters kelepçeli geçit yaptırdı Savcı kendisini tehdit edenleri izledi! Ters kelepçeli geçit yaptırdı

BAKAN KURUM'DAN MİKROBÖLGELEME PAYLAŞIMI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı açıklamada, "Afetlere dirençli şehirler için riskli bölgelerde mikrobölgeleme çalışmalarıyla güvenli yerleşim alanlarını belirliyoruz. Bir yandan da TOKİ ile yeni binalarla yapı stokumuzu güçlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: aslında.com