Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 20. Olağanüstü Kurultayı, Ankara'da ATO Congresium'da tamamlandı. Kurultayda parti üyeleri, il başkanları, milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri ve eski genel başkanların önerileri doğrultusunda hazırlanan tüzük değişiklikleri oylanarak kabul edildi.
Yeni tüzükte, başkanlık adaylığına ilişkin önemli bir düzenleme yapıldı. Buna göre, kongrelerde başkan adayı olabilmek için delege tam sayısının en az yüzde 10'u, en fazla ise yüzde 15'inin yazılı önerisi gerekecek. Adaylar, yüzde 15'ten fazla imza toplayamayacak ve bu imzalar kongre başkanlığına sunulamayacak. Genel Başkan adaylığı için ise delege tam sayısının en az yüzde 5'i, en çok yüzde 10'unun önerisi yeterli olacak. Ayrıca, delegeler yalnızca bir aday için imza verebilecek ve kongrelerde sadece bir aday için oy kullanabilecekler.
PARTİ MECLİSİ KARAR VERECEK
Tüzükte yapılan bir diğer önemli değişiklik ise, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üyeliği adaylarının belirlenme sürecine yönelik. Yeni düzenlemeye göre, adaylar ön seçim, örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması ve merkez yoklaması gibi yöntemlerle belirlenecek. Hangi yöntemin uygulanacağı ise Parti Meclisi tarafından, il örgütlerinin görüşleri doğrultusunda karara bağlanacak. Ayrıca, örgüt denetiminde yapılan seçim çevrelerinde, Parti Meclisi'nin TBMM üye sayısının yüzde 15'i kadar kontenjan belirleme yetkisi olacak. Seçim listelerinde ise birinci sırada engelli adaylara yer verilmesi zorunlu kılındı.
3 DÖNEM ZORUNLULUĞUNA VURGU
Yeni tüzükle birlikte, milletvekili, belediye başkanı, belediye veya il genel meclisi üyesi olabilmek için getirilen "üç dönem" kuralı dikkat çekiyor. Bu kurala göre, bir kişi en fazla üç dönem üst üste bu pozisyonlarda görev alabilecek. Ancak bu sınır, 27. dönemden itibaren uygulanacak ve tamamlanmayan yasama dönemleri hesaba katılmayacak. Ayrıca, milletvekili çıkarılamayan seçim çevrelerinde partinin oy oranını artırmak amacıyla Parti Meclisi'nin kararıyla bu kuralın uygulanmaması kararlaştırılabilecek.
CHP'nin 20. Olağanüstü Kurultayı'nda kabul edilen bu yeni tüzük, parti içi demokratik süreçlerin işleyişini güçlendirmek ve daha kapsayıcı bir yapıya kavuşmak amacıyla atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.