DÜNYA

Çin onlarca yıl sonra kıtalararası balistik füze denedi

Çin, Pasifik Okyanusu'na sahte bir savaş başlığı taşıyan kıtalararası balistik füze fırlatmayı başarıyla tamamladığını açıkladı. Çin'in onlarca yıl sonra yaptığı deneme 'dikkat çekici' olarak yorumlandı.

Çin'in nükleer silah denemeleri genellikle ülke içinde gerçekleşiyor ve daha önce Sincan bölgesindeki Taklamakan Çölü'nün batısına kıtalararası balistik füze denemeleri yapmıştı.

Yani 1980'den bu yana uluslararası sulara ilk kez kıtalararası balistik füze atıldı.

‘BEKLENEN DENİZ ALANI’NA DÜŞTÜ

Japonya Savunma Bakanlığı, denemenin Çarşamba günü yerel saatle 08:44'te yapıldığını ve füzenin ‘beklenen deniz alanlarına’ düştüğünü duyurdu.

Japonya Savunma Bakanlığı, denemenin ardından herhangi bir hasar bildirmedi ve durumu izlemeye devam edeceklerini açıkladı. Japonya yayın kuruluşu NHK, Çin ordusunun hareketlerine ilişkin bilgi toplamaya devam edeceklerini aktardı.

‘RUTİN’ SÖYLEMİ İNANDIRICI BULUNMADI

Bakanlık, bu fırlatmayı ‘rutin’ bir test olarak tanımladı, yıllık eğitim faaliyetlerinin bir parçası olduğunu belirtti.

Uzmanlara göre, 1980'den bu yana uluslararası sulara gerçekleştirilen ilk kıtalararası balistik füze denemesi olduğu için Pekin'in ‘rutin’ tanımlaması şaşırtıcı. 

PEKİN ASKERİ GÜCÜNÜ MÜ SERGİLİYOR?

Bu test, Pekin ile Tokyo, Manila ve Tayvan arasındaki gerginliklerin arttığı bir dönemde gerçekleşti. 

Çin, bu yıl Tayvan çevresinde yoğun askeri faaliyetler yürütürken, Temmuz ayında ABD'nin Tayvan'a silah satışına misilleme olarak nükleer silah kontrolü görüşmelerini askıya aldı. Pentagon'un raporlarına göre, Çin'in envanterinde 500'den fazla operasyonel nükleer savaş başlığı bulunuyor ve bu sayının 2030 yılına kadar binin üzerine çıkması bekleniyor.

Bu deneme, bölgedeki jeopolitik gerilimlerin yükseldiği bir ortamda, Pekin'in askeri gücünü sergileme çabası olarak değerlendiriliyor.