ÇOCUĞA GÖRGÜ KURALLARINI ÖĞRETMEK (2)

9. Bir eve gittiğinde ev sahibine teşekkür etmek: Bir arkadaşının evine gittiğinde oradan ayrılırken ev sahibine yaptıkları için teşekkür etmesi gerektiğini öğretin.
10. Kapıyı çalarak içeri girmek: Kapalı bir kapıdan girmek isterse çalması gerektiğini ve olumlu cevap gelene kadar beklemesi gerektiğini öğretin. 
11. Telefonla konuşurken: Telefonla birini aradığında önce kendisini tanıtması gerektiğini sonra konuşmak istediği kişiyi istediğini söylemesi gerektiğini öğretin. 
12.    Kart ya da e-posta: Bir hediye aldığında memnuniyetini belli edip, teşekkür etmesi gerektiğini, eğer yazı yazmayı öğrenmişse bir kart ya da e-posta ile teşekkür etmenin çok etkili olduğunu öğretin.
13. Ayıp kelimeler: Büyüklerin önünde ayıp ve kötü kelimeler kullanılmayacağını öğretin. 
14. Takma isim: İnsanlara onları incitecek takma isimler takmaması gerektiğini öğretin.
15. Dalga geçmek: Başkaları ile dalga geçilmemesi gerektiğini, karşısındaki insanın fiziksel ya da davranışsal zayıflıklarıyla dalga geçilmemesi gerektiğini öğretin.
16. Yardım etmek: Çocuğunuza diğer insanlara yardımda bulunmasını öğretin. Yardım toplumun çimentosu olan görgü kurallarından birisidir. İnsanları birbirine daha da yakınlaştırır.
17. Özür dilemek: Çocuğa yaptığı hatalar için özür dilemesi öğretilmelidir. Özür o insanın sahip olduğu nezaket ve saygıyı da ifade eder.
18. Hapşırık, öksürük: Hapşırdığında ya öksürdüğünde eliyle ağzını kapatması gerektiğini öğretin. Burnuyla oynamaması gerektiğini, bunun kötü göründüğünü söyleyin.
19. Kapıdan içeri girmek: Kapı açık bile olsa içeri girmek için izin istemesini  ve selam  vermesini öğretin.
20. Yardım sormak: Siz, komşunuz, öğretmeni ya da arkadaşı bir şey yaparken “yardım edebilir miyim”di ye sormasının onun yeni bir şey öğrenmesine de katkıda bulunacağını söyleyin.
21. Yardım istendiğinde: Siz ya da bir büyüğü ondan yardım istediğinde söylenmeden ve gülümseyerek yapması gerektiğini öğretin.
22. Ona yardım edildiğinde: Siz ya da bir büyüğü ona yaptığı şeyde yardım ederse “teşekkür” etmesi gerektiğini söyleyin.
23. Yemeği yemek: Yemeğe başlarken ellerini yıkamayı, besmele çekmeyi,  sağ elle yiyip içmeyi ve  çatal bıçak kullanması gerektiğini, eğer yapamıyorsa büyüklerinden yardım istemesi gerektiğini ve sonunda Yüce Allah’a şükürler olsun (elhamdülillah) demeyi öğretin.
24. Peçete kullanmak: Sofrada ağzı ve elleri kirlendiğinde peçete kullanması gerektiğini söyleyin.
25. Sofrada uzanmak: Sofrada istediği bir şeye uzanmaması gerektiğini, istediğini büyüklere sorup uzatmalarını istemesi gerektiğini öğretin.